Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν-Τριντό: Κυρώσεις παντού εναντίον της Ρωσίας

Τζάστιν Τριντό, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τζάστιν Τριντό, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: ΑΡ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό στις Βρυξέλλες. Καταδίκασαν την «αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία» και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες» ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση.

Τόνισαν ότι «η επίθεση του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία ισοδυναμεί με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις δημοκρατικές αρχές και στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε υβριδικές απειλές, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τόσο ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας όσο και σε μακροπρόθεσμους στόχους», επισήμαναν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφεραν ότι βρίσκονται «δίπλα στον γενναίο και με αντοχές ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται την πατρίδα του από τη ρωσική επιθετικότητα και καθώς υποφέρει από τις αδιάκριτες και παράνομες επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών. Αποστρεφόμαστε τις σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου από τη Ρωσία και θα υποστηρίξουμε όλες τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου από την άποψη αυτή. Προτρέπουμε τη Ρωσία να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και μόνιμη ασφαλή διέλευση για τους αμάχους».

Σε σχέση με το προσφυγικό σημειώνεται στην κοινή δήλωση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να συντονίζουν την περαιτέρω υποστήριξη για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς και τη βοήθεια προς τους περισσότερο πληγέντες γείτονες της Ουκρανίας».

Επισημαίνεται επίσης ότι «η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν ήδη υιοθετήσει, σε στενή διατλαντική συνεργασία, άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα για την επιβολή τεράστιου κόστους στη Ρωσία για τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν συντονιστεί στενά για αυστηρές κυρώσεις κατά Ρώσων και Λευκορώσων αξιωματούχων που διευκόλυναν την επιθετικότητα της Ρωσίας».

Και νέες κυρώσεις στη Ρωσία

«Μαζί με τους εταίρους μας στην G7 και πολλούς άλλους, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, θα ενισχύσουν περαιτέρω αυτές τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν το οικονομικό, βιομηχανικό, τεχνολογικό και καινοτόμο δυναμικό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας την επέκταση των περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο», υπογραμμίζεται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Καναδός πρωθυπουργός επαναβεβαίωσαν την κοινή τους «δέσμευση για επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε ένα πράσινο, ουδέτερο από εκπομπές άνθρακα μέλλον, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της επιμελούς εφαρμογής των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο COP26».

«Μια ειδική ομάδα εργασίας για την πράσινη μετάβαση και το LNG δημιουργείται για να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για αυτά τα θέματα και οι αξιωματούχοι μας θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν περαιτέρω την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» ανέφεραν.

Τέλος, Φον ντερ Λάιεν και Τριντό εξέφρασαν την ανησυχία τους «για την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας και στην επισιτιστική ασφάλεια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ