Νέα

ΟΠΕΚ: Ο πετρελαϊκός αποκλεισμός της Ρωσίας θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ΕΕ

Εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία / Πηγή: AP
Εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία / Πηγή: AP

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχεί της χώρες του ΟΠΕΚ οτι θα πλήξει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πηγές του OPEC που επικαλείται το Reuters, ο οργανισμός έχει μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες του και στις Βρυξέλλες.

Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν ουδέτερη στάση ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, ενώ ο ΟΠΕΚ+ στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, έχει κρατήσει αποστάσεις από το θέμα της Ουκρανίας στις συνεδριάσεις του.

Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει ήδη επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνονται και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το μπλοκ των 27 συζητά τώρα εάν και πώς θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας Μοχάμεντ Μπαρκίντο, συναντήθηκαν με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον στις 16 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τις "ιδιαίτερες ώρες” που περνά η ενεργειακή αγορά, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος.

Μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ, που επικαλείται το Reuters δήλωσε, ότι οι ανησυχίες του Οργανισμού έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα στην ΕΕ. "Είναι πλήρως ενημερωμένη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχους τόνισε: "Ο ΟΠΕΚ εξέθεσε την ανάλυσή του για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου”.

"Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, τίποτα δεν έχει αποκλείεται όσον αφορά τις μελλοντικές κυρώσεις”, πρόσθεσε. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ