Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Πιο κοντά σε χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια

Πιο κοντά σε μία τεχνική χρεοκοπία πλησίασε σήμερα η Ρωσία καθώς πλήρωσε σε ρούβλια υποχρεώσεις της σε δολάρια που λήγουν αυτή την εβδομάδα μετά την άρνηση ξένων τραπεζών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ύψους σχεδόν 650 εκατ. δολαρίων.

Αν και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως θεωρεί ότι «εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις του», τα δύο σχετικά ομόλογά της δεν προβλέπουν πληρωμές σε ρούβλια, σύμφωνα με το Bloomberg. Και τα δύο ομόλογα έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλαν σκληρές χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εμποδίζοντας την να κάνει πληρωμές σε ξένους ομολογιούχους της.

Πιθανότητα 99% χρεοκοπίας σε ένα έτος 

Εως τώρα, η Ρωσία έχει αποφύγει μία χρεοκοπία, που θα ήταν η πρώτη μετά από έναν αιώνα, αλλά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να σταματήσει τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια από τους λογαριασμούς του ρωσικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες προκάλεσε ξανά ανησυχία στους επενδυτές.

Το κόστος ασφάλισης από τα ρωσικά ομόλογα δείχνει τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 99% μίας χρεοκοπίας της χώρας μέσα σε ένα έτος.

«Το θέμα της χρεοκοπίας είναι παραπλανητικό. Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί, ότι ‘θέλουμε να πληρώσουμε, έχουμε τα χρήματα, αλλά οι τράπεζες δεν μας αφήνουν. Δεν είμαι βέβαιος πώς τα δικαστήρια θα το έκριναν», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Arqaam Capital στο Ντουμπάι.

H JP Morgan δεν πήρε άδεια για την πληρωμή

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν τις πληρωμές για ομόλογα που λήγουν νωρίς τον Απρίλιο και για τόκους ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2042, με αποτέλεσμα η Ρωσία να κάνει πληρωμές σε ρούβλια στο Εθνικό Αποθετήριο Τίτλων.

Η JP Morgan, που είναι η ανταποκρίτρια τράπεζα για τα ρωσικά ομόλογα, δεν έλαβε έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί τις μεταβιβάσεις που λήγουν αυτή την εβδομάδα, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος χθες.

Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει το χρέος της σε ρούβλια «ασφαλώς αυξάνει την πιθανότητα μίας τεχνικής χρεοκοπίας. Είναι προφανώς ένα σημαντικό θέμα για τη Ρωσία και ορισμένα funds αναδυόμενων αγορών», σημείωσε στέλεχος της TwentyFour Asset Management.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global και Fitch ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρήσουν ότι η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει, αν πληρώσει ομόλογα σε άλλο νόμισμα από το συμφωνημένο.

Το ρούβλι ωστόσο ενισχύθηκε

Σε αναντιστοιχία με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα και έχει ανακτήσει τις απώλειες που είχε μετά τη ρωσική εισβολή. Στην ενίσχυση του ρουβλιού έχουν συμβάλει τα capital controls και η υποχρέωση των Ρώσων εξαγωγέων να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους στο εγχώριο νόμισμα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι αν η Ρωσία αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς της σε ξένα νομίσματα, αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για τη μετατροπή των ρουβλιών, με τα οποία πλήρωσε τους ομολογιούχους, σε ξένο νόμισμα.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ