Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σχοινάς: Πυροβολεί τα πόδια της η Ρωσία αν διακόψει το φυσικό αέριο

Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στον Πούτιν σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τους κινδύνους που παρακαλούνται για την επάρκεια και την ασφάλεια στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις, αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Και οι δύο στάθηκαν με έμφαση στην αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να μην υποκύψουν στην απαίτηση του Ρώσου Προέδρου για πληρωμή του φυσικού αερίου στη Gazprom σε ρούβλια, με τον αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινά να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θα πληρώσει σε ρούβλια όταν τα συμβόλαια του επιτρέπουν να πληρώσει σε ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο Πούτιν να υλοποιήσεις τις προειδοποιήσεις-απειλές για διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε με νόημα πως «όταν το 40% με 45% των εσόδων της Ρωσίας είναι από το αέριο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απειλή. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου…».  

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης

«Εχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης αν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Εχουμε λάβει υπόψη μας και τις χώρες οι οποίες δεν έχουν τερματικούς σταθμούς LNG ή διασυνδέσεις. Θα υπάρξει αλληλοβοήθεια», τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή επάρκεια των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει το φυσικό αέριο.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι για την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει αποθηκευμένο αρκετό φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι έχει σημασία και το γεγονός ότι πρόκειται για μια περίοδο που η κατανάλωση είναι χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά τον προσεχή χειμώνα, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να αποθηκεύσουν αέριο», με την ίδια νωρίτερα να τονίζει πως «έχουμε ζητήσει από χώρες εταίρους της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν να μας διασφαλίσουν ποσότητες αερίου», ενώ έκανε αναφορά στη συμφωνία της Κομισιόν με τις ΗΠΑ για προμήθα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάντρι Σίμσον επισήμανε πως η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα όλες τις ποσότητες ρωσικού αερίου, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι «η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας», προαναγγέλλοντας και ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία για την επιτάχυνση των έργων.

Πάντως, η Επίτροπος, επανέλαβε το στόχο της ΕΕ για «περιορισμό κατά 2/3 των εισαγόμενων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, που σήμερα φτάνουν τα 155 δισ. κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξασφαλιστεί 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ με ΑΠΕ, βιοκαύσιμα και εξοικονόμηση ενέργειας θα αντικατασταθούν και οι υπόλοιπες ποσότητες».

Σε ερώτηση, τέλος, για τα μέτρα στήριξης απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και για ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου TTF, η Επίτροπος απέφυγε να δώσει απάντηση και παρέπεμψε στα τελευταία μέτρα της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν τον Μάιο.

Τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά

Νωρίτερα, η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών για την ενεργειακή εξάρτηση και τις διαταραχές στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, τόνισε πως «είχαμε αναταραχές και το 2009. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από τότε. Πολλά κράτη μέλη είχαν αγωγούς με τη Ρωσία και είχαν μόνο μια σύνδεση και μόνο ένα σημείο εισόδου. Και εξαρτώνταν από το γείτονά τους για να προμηθευτούν αέριο. Εχουμε επενδύσει πολλά στις υποδομές και οι ροές μπορούν να αντιστραφούν στους αγωγούς».

Παράλληλα «έδειξε» ως μια από τις λύσεις το LNG: «προφανώς δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στη γειτονιά μας έχουμε επενδύσει πολλά σε LNG. Τα επόμενα χρόνια με στήριξη από τα κονδύλια θα έχουμε πολύ περισσότερους σταθμούς. Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα. Να μπορούν να αξιοποιηθούν. Έχουμε μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης της Ευρώπης με τους παραγωγούς για να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας σαν αξιόπιστου εταίρου».

Μιλώντας, τέλος, για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, η Επίτροπος σημείωσε πως «έχουμε κράτη που δεν αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χρέωσης. Αντιμετωπίζουμε ακρίβεια στην ενέργεια. Οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Αυτό ίσχυε και πριν την κρίση. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ