Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Στρέφεται στην Αλγερία για περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Transmed

Ενεργειακές συμφωνίες με την Αλγερία επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ο οποίος ταξιδεύει αύριο στο Αλγέρι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν, καθώς η Ρώμη θέλει να τερματίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πριν από τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης το ταξίδι έκανε την 28η Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος συζήτησε με τον ομόλογό του την αύξηση των προμηθειών αερίου από τη χώρα της βόρειας Αφρικής στην Ιταλία, για να αντισταθμιστεί η μείωσή τους από τη ρωσική πλευρά.

"Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις προμήθειες ενέργειας, ειδικά αερίου, από διάφορους διεθνείς εταίρους", ανάμεσά τους από την Αλγερία, "η οποία υπήρξε πάντα αξιόπιστος προμηθευτής", υπογράμμιζε τότε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Αλγερία είναι η δεύτερη κυριότερη προμηθεύτρια αερίου για την Ιταλία, πίσω από τη Ρωσία.

Η γιγάντια αλγερινή εταιρεία υδρογονανθράκων Sonatrach διαβεβαίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του αγωγού Transmed, που συνδέει την Αλγερία με την Ιταλία.

Η Sonatrach "διαθέτει αναξιοποίητη δυναμικότητα στον αγωγό Transmed", άρα θα μπορούσε "να αυξήσει τις παραδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τουφίκ Χακάρ. Η Ευρώπη είναι "η φυσική αγορά προτίμησης" για την Αλγερία, που της διαθέτει επί του παρόντος περίπου το 11% του αερίου που εισάγει, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντι Μάγιο συνοδευόταν από πολυμελή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής δημόσιας επιχείρησης υδρογονανθράκων ENI, η οποία έχει εκτεταμένη παρουσία στην Αλγερία, είναι εταίρος της Sonatrach.

Η Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 95% του αερίου που καταναλώνει, συγκαταλέγεται στα ευρωπαϊκά κράτη με την υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία.

Περίπου το 45% του αερίου που εισάγει η χερσόνησος προέρχεται από ρωσικά κοιτάσματα. Πέραν της Αλγερίας, η Ρώμη θα μπορούσε επίσης να αυξήσεις τις προμήθειές της από το Αζερμπαϊτζάν, την Τυνησία, καθώς και τη Λιβύη, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ