Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά την κρίση της πανδημίας

Πανδημία: Η χρονιά που οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότερα
Πηγή: Unsplash

Μολονότι η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού εκτόξευσε τα ποσοστά ανεργίας και των αστέγων, το 20% των Αμερικανών είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται.

Γι’ αυτούς, η μετάβαση στην τηλεργασία ήταν πολύ εύκολη, ενώ η μείωση των επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας σήμαινε και τον απευθείας πλουτισμό τους. Οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν εκ νέου τους όρους των υποθηκών των ακινήτων τους, ενώ αγόρασαν και επιπλέον ακίνητα για να ξεφύγουν από τις μητροπόλεις, τη στιγμή που οι μετοχές τους σε διάφορες εταιρείες εκτοξεύονταν στα ύψη.

Τη στιγμή που ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά ένα σημαντικό πακέτο ανακούφισης για τους πληγέντες από την πανδημία, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίω, δίνοντας από την αρχή κιόλας της θητείας του το στίγμα για την πολιτική στο μέτωπο της πανδημίας, πολλοί ανησυχούν για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το 2020, η εισοδηματική ανισότητα βρίσκεται σε ποσοστό ρεκόρ για τον τελευταίο αιώνα, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως τα μέτρα από το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοούν κυρίως τους ήδη έχοντες.

Μπιλ Γκέιτς: Το στοίχημα του 1 δισ. για την κλιματική αλλαγή

Παράλληλα, το ποσοστό εργασίας των μισθωτών με υψηλές αποδοχές (άνω των 79.800 δολαρίων ετησίως) έχει ξεπεράσει το ανάλογο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με δεδομένα της Opportunity Insights του Harvard University.

Ενώ οι χώρες υφίστανται το ένα lockdown μετά το άλλο, οι «έχοντες» κατάφεραν να επενδύσουν χρήματα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ξόδευαν σε εξόδους και ταξίδια. Η Fed αμβλύνει περισσότερο την διαφορά του πλούτου, αφού προσφέρει χαμηλά επιτόκια στους έχοντες, λόγω των ίδιων πιέσεων που οδήγησαν σε αύξηση των μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό εργασίας των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών με εισοδήματα κάτω των 27.000 δολαρίων ετησίως βρίσκεται μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τον περασμένο μήνα, περίπου 30 εκατομμύρια ενηλίκων ζούσαν σε νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν αρκετά χρήματα για την αγορά των αναγκαίων αγαθών για επιβίωση, μια αύξηση της τάξεως του 28% σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρείς ενήλικες των ΗΠΑ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού τους, ή τις υποθήκες τους, κινδυνεύοντας να μείνουν στο δρόμο μέσα στους επόμενους μήνες.

►Αιολική ενέργεια: Στο 15% η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης

Το κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης δεν κατάφερε να μειώσει την συνεχώς αυξανόμενη ψαλίδα πλουσίων και φτωχότερων Αμερικανών πολιτών. Με την μείωση των επιτοκίων από τη Fed, οι ρυθμιστές κατάφεραν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι πολίτες βρέθηκαν έρμαια της πανδημίας χωρίς να μπορούν να διασωθούν. Τα προγράμματα διευκολύνσεων είχαν επίσης καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και δυσκολίας εφαρμογής. Η στρατηγική δεκαετιών όπου η ανεξάρτητη Fed «έραβε και έλυνε» όσον αφορά την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων οδήγησε στο παρόν τεράστιο χάσμα πλούτου.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Fed παραδέχονται πως τα νομισματικά ερεθίσματα δεν αποτελούν πανάκεια, ενώ υπογραμμίζουν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει περιορισμένα εργαλεία για την εφαρμογή συγκεκριμένων επιβοηθητικών πολιτικών.

Η ανισότητα εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε πολλές χώρες, αντί να αμβλύνεται, διευρύνεται. Αυτό αναφέρουν οι περισσότερες εκθέσεις και έρευνες. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενδεχομένως θα πρέπει να εστιάσουν όχι μόνο στην αύξηση των εσόδων ανά νοικοκυριό, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ