Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε κίνδυνο η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο - Κλείνουν αγωγοί στην Ουκρανία

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Gazprom μειώνει από σήμερα Τετάρτη, κατά 18% τις ροές φυσικού αερίου από τα δύο βασικά σημεία εισόδου στην Ουκρανία σύμφωνα με την Ουκρανική εταιρεία Διαχείρησης και Μεταφοράς Αερίου Naftogaz αναφέρει το Bloomberg. 

Οπως είχε γράψει χθες η Ημερησίαείναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διαταράσσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου προς την  Ευρώπη, καθώς οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τις λειτουργίες των αγωγών μέσω των οποίων τροφοδοτείται η Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, η Gazprom PJSC αρνείται να αλλάξει τις ροές υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας και μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά οι αρχικές παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές διαμετακόμισης πρόκειται να μειωθούν κατά 18% από σήμερα Τετάρτη σε σύγκριση με χθες.

Η μείωση είναι πιθανό να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την αύξηση κατά 5,4% την Τρίτη.

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων του στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη.

Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka, αλλά θα μπορούσε να οδηγησει τος ροές μέσω της Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σωστά για αυτό», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Η εταιρεία είπε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο, μια αλλαγή που υποστηρίζει ότι δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία.

Ένας εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση «ανωτέρας βίας» (force majeure).

Ενώ η εταιρεία πάντως υποστηρίζει ότι η μετάβαση στο σημείο Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του συγκεκριμένου σημείου εισόδου.

Οι ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου είναι σε συναγερμό, παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα χάρη στη σταθερή ροή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνουν στην περιοχή και στον ζεστό καιρό.

Η Ρωσία προμήθευσε περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, και περίπου το ένα τρίτο αυτής στάλθηκε μέσω Ουκρανίας, καθιστώντας την κρίκο στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Το δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ροή φυσικού αερίου μέσω του Sokhranivka από τις 7 το πρωί τοπική ώρα. Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω αυτού του σημείου για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω του Sudzha αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από την προηγούμενη ημέρα.

Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή δρομολόγησης μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου μόνο μέσω του εδάφους που ελέγχει, γι' αυτό και προσφέρθηκε να αλλάξει δρομολόγιο, ανέφερε η Naftogaz.

Το Sokhranivka και το Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από το Sokhranivka, με τις υπόλοιπες να περνούν από το Sudzha.

Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με κανονικό ρυθμό και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους πελάτες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ