Νέα
  • ΓΔ: 1445.64 +0.24%
  • Τζίρος: 16,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Η ΕΕ «πληρώνει» τον Όρμπαν για να πει το «ναι»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν / Πηγή: AP
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν / Πηγή: AP

Το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία  εξετάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ, μια προσπάθεια να πείσουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις του μπλοκ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, τα χρήματα θα μπορούσαν να χορηγηθούν στη Βουδαπέστη μέσω της νέας ενεργειακής στρατηγικής του ευρωπαϊκού μπλοκ, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να τερματιστεί η εξάρτησή του από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το να μείνουν εκτός Ευρώπης οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό μιας προσοδοφόρας πηγής εσόδων που βοηθά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία..

Η εξασφάλιση της υποστήριξης της Ουγγαρίας στο σχέδιο αποκλεισμού όλων των εισαγωγών αργού και διυλισμένων καυσίμων της ΕΕ από τη Ρωσία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του πολιτικού στόχου της  ΕΕ απέναντι στις ενέργειες του Πούτιν.

Ωστόσο, ο Όρμπαν έχει προς το παρόν μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν για ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. υποστηρίζοντας ότι ο τερματισμός των εισαγωγών θα ήταν σαν να ρίχνει μια «πυρηνική βόμβα» στην οικονομία της Ουγγαρίας. Οι συνομιλίες μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Όρμπαν τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και η επόμενη τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη ακυρώθηκε.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δίνει τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σλοβακία - που εξαρτώνται σε μαγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο - προθεσμία έως και το τέλος του 2024 να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ