Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: 20 ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμό για πληρωμή σε ρούβλια

Άλλες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες προμήθειας φυσικού αέριου, άνοιξαν λογαριασμούς λογαριασμούς στην Gazprombank JSC, φτάνοντας στους 20 συνολικά που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο που εισάγουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg , που επικαλείται πηγές στην Gazprom, άλλες 14 ευρωπαϊκές εταιρείες ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να τους δημιουργήσουν άμεσα.

Οι ευρωπαίοι αγοραστές προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μην μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά και να μην ακολουθήσουν την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου, βάζοντας σε κίνδυνο τις σκληρές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο Πούτιν ωστόσο επιμένει ότι η «συμφωνία» που προσφέρει στους ευρωπαίους, να ανοίξουν δηλαδή δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank είναι ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές. 

Μέχρι στιγμής, η Πολωνία και η Βουλγαρία που απέρριψαν αυτούς τους όρους, είδαν την στρόφιγγα της Gazprom να κλείνει στα τέλη Απριλίου.

Με τις προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, να πλησιάζουν προς το τέλος Μαΐου για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία «απαντώντας» στις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις δήλωσε ότι: 

«Οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank, ενώ η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ».

Κι ενώ η ΕΕ δυσκολεύεται να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ρωσία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποστήριξε χθες ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν παραβιάζει ούτε ακυρώνει τις κυρώσεις».

«Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε λέγοντας, ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια. 

Πρόσωπο κοντά στην Gazprom υποστήριξε ότι ο αριθμός των πελατών που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα σε ρούβλια παραμένει στους μόλις τέσσερις μέχρι τα τέλη Απριλίου, ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτό τον μήνα.

Στο μεταξύ, η Gazprom ανακοίνωσε και σήμερα μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά 30%  γεγονός που εκτινάσσει τις τιμές του φυσικού αερίου.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ