Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προ των πυλών εμπορικός πόλεμος Ε.Ε.-Βρετανίας: Τροποποιεί το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαντήσει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να τροποποιήσει μονομερώς τη συμφωνία για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας απείλησε ότι θα προτείνει «εντός των επόμενων εβδομάδων» ένα νομοσχέδιο για να τροποποιήσει το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία. Το Πρωτόκολλο αυτό «είναι μια διεθνής συμφωνία που υπέγραψαν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν σε μια διεθνή συμφωνία δεν είναι αποδεκτές», ανέφερε ο Σέφκοβιτς στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα πρέπει ακόμη να εξεταστούν τα ευέλικτα μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν, τα οποία «μπορούν να κάνουν τη διαφορά επί του πεδίου».

Την «έντονη ανησυχία» του για το βρετανικό νομοσχέδιο με το οποίο θα παρακάμπτονται ορισμένα μέρη του Πρωτοκόλλου εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

«Τέτοιες μονομερείς ενέργειες απέναντι σε μια διεθνώς δεσμευτική συνθήκη καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και απλώς θα καταστήσουν δυσκολότερη την εξεύρεση λύσεων» ανέφερε, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τη διαβεβαίωση του Λονδίνου ότι προτιμά να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και των προβλημάτων στις εμπορικές συναλλαγές της επαρχίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, το Λονδίνο επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί εκ βάθρων το Πρωτόκολλο, ενώ η ΕΕ δήλωνε ότι είναι έτοιμη μόνο για κάποιες μικρές αλλαγές. Έπειτα από τις πολύμηνες, άκαρπες συζητήσεις, η Τρας είπε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο εντός των επόμενων εβδομάδων, το οποίο θα επιφέρει αλλαγές στο Πρωτόκολλο, χωρίς να το καταργήσει. «Η προτίμησή μας παραμένει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ