Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Στο 9% ο πληθωρισμός - Ρεκόρ 40 ετών που γυρίζει τη χώρα στην εποχή της Θάτσερ

Ενα βήμα από τον διψήφιο πληθωρισμό βρίσκεται η Βρετανία καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε στο 9% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 φτάνοντας σε υψηλό 40 ετών από το 1982.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει μήνα με το μήνα καθώς τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αναγκάζοντας την επίσης συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να υποκύψει στις πιέσεις για δραστικά μέτρα.

Η εικόνα των Βρετανών δεν είναι η καλύτερη καθώς αναγκάζονται λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια να μην έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά τους και να αναζητούν προσφορές στα σούπερ μάρκετ ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει οτι παραλείπει γεύματα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στον δείκτη προήλθαν από τη στέγαση, τις οικιακές υπηρεσίες και τις μεταφορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ