Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάουελ: Η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό

Ο Ζερόμ Πάουελ πρόεδρος της FED / Πηγή: AP
Ο Ζερόμ Πάουελ πρόεδρος της FED / Πηγή: AP

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε την αποφασιστικότητά του στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίζει αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν προς ένα πιο «υγιές» επίπεδο.

«Αν αυτό συνεπάγεται να υπερβούμε επίπεδα επιτοκίων που στο παρελθόν θεωρούσαμε ουδέτερα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

«Θα συνεχίσουμε έως ότου αισθανθούμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να πούμε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι κατάλληλες, ότι βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται, Θα φθάσουμε στο επίπεδο αυτό. Δεν θα υπάρξει δισταγμός για αυτό», πρόσθεσε.

Η Fed αύξησε μέσα στον Μάιο το βασικό επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 0,75% έως 1% καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 8,5% που είναι υψηλό επίπεδο 40 ετών.

Πιθανή η αύξηση της ανεργίας

Ο Πάουελ είπε ότι μετά την αύξηση αυτή θα ακολουθήσουν πιθανότατα αντίστοιχες κινήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed εφόσον οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αντίστοιχες με τις σημερινές.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε τη δέσμευσή του να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2% και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο και να γίνει με τίμημα την αύξηση της ανεργίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς, της επέκτασης της μετάλλαξης του κορονοϊού Ομικρον και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πάουελ είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Fed μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για τον πληθωρισμό χωρίς να βουλιάξει την οικονομία.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ