Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Εκανε πληρωμές για άλλα δύο ομόλογα σε ξένο νόμισμα

Η Ρωσία έσπευσε να κάνει πληρωμές για ομόλογά της σε δολάρια και ευρώ, μία εβδομάδα πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες και πέντε ημέρες πριν τη λήξη του αμερικανικού waiver που επιτρέπει τέτοιες πληρωμές, σε μία ακόμη προσπάθεια να αποτρέψει μία χρεοκοπία της.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι μεταβίβασε 71,25 εκατ. δολάρια για ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και 26,5 εκατ. ευρώ για ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την προοπτική να κηρυχθεί σε στάση πληρωμών μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει σχεδόν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είδε να «παγώνουν» τα μισά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα ύψους 640 δισ. δολαρίων.

Στις 25 Μαΐου λήγει η άδεια από τις ΗΠΑ

Η Μόσχα ήταν σε θέση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους έως τώρα χάρη σε ειδική άδεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία επιτρέπει στους διεθνείς κατόχους ρωσικών ομολόγων να λαμβάνουν τέτοιου είδους πληρωμές.

Η άδεια αυτή λήγει, ωστόσο, στις 25 Μαΐου και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, διαμήνυσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα παραταθεί.

Το χρέος της Ρωσίας σε ξένα νομίσματα, ύψους 40 δισ. δολαρίων, το οποίο κατέχεται κατά 50% από ξένους επενδυτές, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες.

Αν και αρχικά η Ρωσία φάνηκε διατεθειμένη να μην κάνει πληρωμές σε ξένους επενδυτές, εφόσον δεν της επιτρεπόταν η χρήση των παγωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της, η στάση αυτή έχει αλλάξει.

Επτά πληρωμές ομολόγων μετά τον πόλεμο

Παρά τους πολλούς περιορισμούς, η Μόσχα έχει καταφέρει να κάνει πληρωμές για επτά ομόλογα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από τις δύο τελευταίες πληρωμές.

Οι επόμενες πληρωμές μετά την 27η Μαΐου αφορούν δύο ευρωομόλογα και είναι ληξιπρόθεσμες στις 23 Ιουνίου με ύψος οφειλής τα 235 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ