Νέα
  • ΓΔ: 793.59 -1.51%
  • Τζίρος: 19,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρούβλι: Σε υψηλό 7ετίας έναντι δολαρίου και ευρώ - Τι κρύβεται πίσω από το ράλι

Ανακάμπτει το ρωσικό ρούβλι μετά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης φτάνοντας σε υψηλό 7 ετίας έναντι του ευρώ και του δολαρίου ενισχυμένο κατά 6% λόγω των capital controls και της μεγάλης αύξησης στις τιμές του πετρελαίου.

Νωρίς σήμερα το πρωί το ρούβλι είχε σημειώσει άνοδο 6,3% για να διαπραγματευτεί στα 58,75 έναντι του ευρώ, το ισχυρότερο σημείο του από τις αρχές Ιουνίου 2015.

Το κλείσιμο της Παρασκευή βρήκε το ρωσικό νόμισμα ενισχυμένο κατά 4,6% έναντι του δολαρίου στα 57,47, όχι πολύ μακριά από τα 57,0750, που ήταν στα τέλη Μαρτίου του 2018.

Το ρούβλι φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά τις οικονομικές κυρώσεις, γεγονός που το καθιστά ισχυρό, αν και τεχνητά υποστηριζόμενο από τους ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακίσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.

Το ρούβλι ενισχύεται από εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές και είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα μετά τις κυρώσεις που πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

«Όσο η Ρωσική κεντρική τράπεζα και το Κρεμλίνο κρατούν τη χώρα στα capital controls, το ρούβλι θα μπορούσε να συνεχίσει να ενισχύεται περαιτέρω μεσοπρόθεσμα« ανέφεραν οι αναλυτές της Tinkoff Investments.

«Πιο κοντά στο φθινόπωρο, η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να αρχίσει να σταθεροποιείται πιο κοντά στο επίπεδο 60-65, καθώς οι εισαγωγές ανακάμπτουν και οι περιορισμοί δυνητικά αρθούν» εκτιμούν.

Οι αναλυτές της Otkritie Bank ανέφεραν ότι το ρούβλι μπορεί να σταθεροποιηθεί στα 55 ανά δολάριο μέσα στον Ιούνιο πριν αποδυναμωθεί στα 70-80 μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια συνέβαλαν επίσης στο πρόσφατο ράλι του ρουβλίου, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Παρεμβάσεις της Κεντρικής τράπεζας

Η προμήθεια ξένου νομίσματος από εξαγωγές, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ερχόμενη φορολογική περίοδος στο τέλος του μήνα που συνήθως ωθεί τις εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές να μετατρέψουν τα έσοδα από το συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καλύψουν τις τοπικές τους υποχρεώσεις, είναι οι βασικοί τρόποι στήριξης του ρωσικού  νομίσματος ανέφερε η BCS Express σε έκθεσή της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα άρχισε να αγοράζει ξένο νόμισμα προκειμένου να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του ρουβλίου, αν και η ίδια το διαψεύδει.

«Εάν η κεντρική τράπεζα πραγματοποιούσε τέτοιες παρεμβάσεις, η επίδραση στην ισοτιμία του ρουβλίου θα ήταν πιο αισθητή», ανέφεραν οι αναλυτές της Promsvyazbank που υποστηρίζουν ότι «τέτοιες ειδήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά και να προκαλέσουν αποδυνάμωση του ρουβλίου».

Ωστόσο, οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ανάμεικτοι. Ο δείκτης RTS σε δολάριο ενισχύθηκε κατά 2,2% στις 1.266,8 μονάδες.

Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν 2,6% χαμηλότερος στις 2.311,2 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ