Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκική λίρα: Κατρακύλησε σε χαμηλό πενταμήνου - Ανησυχία για τη νομισματική πολιτική

H τουρκική λίρα κατρακύλησε σε χαμηλό επίπεδο 5μήνου έναντι του δολαρίου καθώς η νομισματική πολιτική της παραμένει πολύ χαλαρή για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως 0,7% στις 16,0477 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη κρίση στα τέλη του 2021, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 18%. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 70% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, επίπεδο πολλαπλάσιο από το βασικό επιτόκιο 14% της κεντρικής τράπεζας.

Μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Το διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ασκεί επίσης πίεση στη λίρα και απομυζά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία μειώθηκαν κατά 4,8 δισ. δολάρια στο 7ήμερο έως τις 13 Μαΐου.

Η μείωση των αποθεμάτων «σηματοδοτεί μεγαλύτερη δυσκολία στη διατήρηση της ισοτιμίας της λίρας σταθερής εν μέσω έντασης των μετωπικών ανέμων», έγραψε αναλυτής της TD Securities σε πελάτες.

Στα τέλη του 2021, η λίρα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, με την ισοτιμία της να υποχωρεί στις 18,3633 λίρες ανά δολάρια στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου ήταν χαμηλότερη από τις 10 ανά δολάριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ