Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πούτιν: Απαιτεί άρση των κυρώσεων για να αποτρέψει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απαιτεί η Μόσχα για να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Το θέμα αυτό συζήτησαν σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τη Ρωσία να επιμένει σε ανταλλάγματα.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν οι περιορισμοί από τη Δύση», ανέφερε η Μόσχα σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία περιέγραψε τη ρωσική θέση ως «εκβιασμό» και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας λέγοντας ότι «ο Πούτιν ζητά λύτρα» χρησιμοποιώντας την επισιτηριτική κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουρανία, ως όπλο κατά της Δύσης.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις της Μόσχας για χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία προκειμένου να διασφαλιστούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Ντράγκι αποκάλυψε ότι πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Ρώσο ηγέτη.

«Ένιωσα ότι ήταν καθήκον μου να αναλάβω (αυτή την πρωτοβουλία) λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης που μπορεί να επηρεάσει τους φτωχότερους του κόσμου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντράγκι είπε ότι ο Πούτιν του είπε ότι η επισιτιστική κρίση είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Η Ρωσία επιτρέπει σε 6 πλοία να αποπλεύσουν από την Αζοφική

Άμεσος στόχος είναι να ανοίξει η δίοδος στη Μαύρη θάλασσα για τα πλοία που είναι φορτωμένα με σιτηρά ώστε να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια» είπε ο Ντράγκι λέγοντας ότι θα έχει συνομιλία και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για αυτό το θέμα.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία, απέτρεψε τις αποστολές σιτηρών, των οποίων και οι δύο χώρες είναι κύριοι εξαγωγείς με αποτέλεσμα την πυροδότηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης εκτινάσσοντας τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι πολιτικά πλοία μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια το λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο την περασμένη εβδομάδα μετά την παράδοση των ουκρανικών μαχητών στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Azovstal.

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος από τις νάρκες γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης έχει πλέον εξαλειφθεί.

Το υπουργείο είπε ότι έξι ξένα πλοία ξηρού φορτίου στο λιμάνι ήταν πλέον ελεύθερα να φύγουν. Ανέφερε ότι προέρχονταν από τη Βουλγαρία, τη Δομινικανική Δημοκρατία, τη Λιβερία, τον Παναμά, την Τουρκία και την Τζαμάικα και κάλεσε αυτές τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες των πλοίων να τα απομακρύνουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ