Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία τον Απρίλιο

Ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού πετρελαίου βρίσκονται σε δεξαμενόπλοια με κατεύθυνση προς την Ινδία και την Κίνα, καθώς οι δύο αυτές αγορές απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αργού που έχει απορρίψει η Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, μόνο την περασμένη εβδομάδα 74 με 79 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού, ταξίδευαν στις δύο αυτές χώρες, ποσότητες σχεδόν τριπλάσιες έναντι των μόλις 27 εκατ. βαρελιών το Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή την εισβολή στην Ουκρανία, συμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler.

Κι ενώ μέχρι τότε η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε αυτά τα σημεία του πλανήτη ήταν πολύ κοστοβόρα και ασύμφορη, τον Απρίλιο, η Ασία ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη ως ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τη Ρωσία με τον Μάιο, να σπάει νέα ρεκόρ εισαγωγών όπως δείχνουν τα στοιχεία της Kpler.

Το απότομο άλμα στη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου υπογραμμίζει τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας μετά την εισβολή, καθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές εταιρείες από την ΕΕ διέκοψαν τις εισαγωγές από τη Μόσχα, η οποία στράφηκε στην αναζήτηση αγοραστών στην Ασία.

Όπως σημειώνει η αναλύτρια Jane Xie της Kpler, "ορισμένοι από τους αγοραστές στην Ασία παρακινούνται περισσότερο από τα οικονομικά κίνητρα και όχι από πολιτικές θέσεις".

Η ίδια προσθέτει πάντως ότι "έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις αγορές που κάνει η Ινδία από τη Ρωσία και ενδέχεται επομένως να υπάρξουν ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι για τις ροές αυτές, αν και επί του παρόντος είναι απίθανο να μειωθούν σημαντικά".

Σε κάθε περίπτωση, οι ροές ρωσικού πετρελαίου για τους δύο κορυφαίους αγοραστές της Ασίας, την Ινδία και την Κίνα, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της αύξησης των αγορές από την Ινδία, σύμφωνα με την Xie.

Αν και οι αποστολές αυτόν τον μήνα είναι πιθανό να είναι ελαφρώς μειωμένες, θα εξακολουθήσουν υπολείπονται μόνο του ρεκόρ του περασμένου μήνα, πρόσθεσε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ