Νέα
  • ΓΔ: 1454.38 +0.41%
  • Τζίρος: 85,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η επισιτιστική κρίση στην «αυλή» της Ευρώπης και των ΗΠΑ - Πόσο κοντά είναι η έλλειψη τροφής

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, άνοιξε κυριολεκτικά το κουτί της Πανδώρας. Από έναν πόλεμο περιχαρακωμένο σε μια χώρα, αν και στην καρδιά της Ευρώπης, εξελίσσεται σε σπίθα που πυροδοτεί μια σειρά κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο φόβος της ενεργειακής ανεπάρκειας, μετά και την απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί το συντομότερο από το ρωσικό αέριο, ίσως αποδειχθεί μικρός μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης επισιτιστικής κρίσης που θα πλήξει αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες χώρες και στις 5 Ηπείρους.

Η διακοπή των εξαγωγών της Ουκρανίας μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης ώθησε τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), στο υψηλότερο σημείο του τον Μάρτιο του 2022, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1990.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που διαδραματιζόταν μέχρι τώρα σε άλλα σημεία του πλανήτη, απ' όπου δεν ήταν ορατή στις πλούσιες σε αγαθά χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Όμως τώρα η εικόνα αλλάζει και η έλλειψη τροφής και βασικών προϊόντων πλήττει όλους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που παρουσιάζει το Reuters, τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η τιμή:

  • σιτηρών κατά 47,1%,
  • ελαίων κατά 137,5%,
  • γαλακτοκομικών κατά 47,1%,
  • κρέατος κατά 21,9%
  • ζάχαρης κατά 21,8%.

Αυτό έχει ωθήσει τις τιμές των προιόντων σε μια αύξηση της τάξης του 58,5% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι ενώ η παγκόσμια ζήτηση μετά την πανδημία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η μείωση των αποθεμάτων τροφίμων, οι υψηλές τιμές ενέργειας, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι περιορισμοί στις εξαγωγές επιβαρύνουν την αγορά τροφίμων εδώ και δύο χρόνια, η εισβολή της Ρωσίας στον περίφημο σιτοβολώνα του κόσμου, αύξησε δραματικά τα ποσοστά πληθωρισμού των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τα τρόφιμα έχει αυξηθεί απότομα σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε πάνω από 14 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο του 2020.

Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, η μεταβολή του δείκτη είναι ακόμη πιο δραματική, αφήνοντας τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερες τιμές σε βασικά τρόφιμα.

Το πιο ακραίο παράδειγμα πληθωρισμού των τροφίμων καταγράφεται στο Λίβανο, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων, όπου το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού του εισάγεται από την Ουκρανία. Η χώρα είδε τον δείκτη τιμών να αυξάνεται περισσότερο από 3.000 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2020.

Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής έχει ήδη πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ινδονησίας ενώ στο Ιράν, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους όταν οι τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης με βάση το αλεύρι αυξήθηκαν έως και 300%.

Στον «αέρα» οι εξαγωγές σιτηρών

Ο πόλεμος έχει διαταράξει τις παγκόσμιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο βασικές εξαγωγικές μονάδες παραγωγής σιτηρών που αντιπροσώπευαν το 24% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού με βάση την εμπορική αξία. Επιπλέον εξάγουν το 57% του ηλιελαίου και το 14% του καλαμποκιού από το 2016 έως το 2020, σύμφωνα με στοιχεία από ΟΗΕ Comtrade.

Στους 8 μήνες πριν από την εισβολή, 51 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών πέρασαν από τα επτά λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Μετά την εισβολή, μεγάλο μέρος του τρέχοντος εξαγωγικού αποθέματος σιτηρών της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, λόγω ζημιών στη σιδηροδρομική υποδομή, των κλειστών λιμανιών και των ρωσικών αποκλεισμών στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν καεί ή «κλαπεί» από τη Ρωσία ενώ δεν θα υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης όταν έρθει η συγκομιδή του 2022, σύμφωνα με το WFP.

Το έλλειμμα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλές χώρες που βασίζονταν στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το ήμισυ των εισαγωγών σιταριού τους από το 2016 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, η οποία πρόσφατα έκανε συμφωνία με την Ινδία για να αντικαταστήσει μέρος του 80% του σιταριού της με εισαγωγές που προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κλειστές οι θαλάσσιες εμπορικές γραμμές

Στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστρέψει μεγάλες θαλάσσιες γραμμές μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, και πολλές βασικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει στα πλοία με ρωσική σημαία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια τους, εμποδίζοντας τις μεταφορές ρωσικών σιτηρών.

Μελέτη στις αρχές Μαΐου από αναλυτές της Royal Bank of Canada (RBC) διαπίστωσε, ότι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται επί του παρόντος εγκλωβισμένο σε διάφορα μεγάλα λιμάνια.

Το παγκόσμιο πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα σκληρά lockdown της Κίνας για τον COVID-19, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταφορές προϊόντων στα λιμάνια που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς.

Απαγορεύουν τις εξαγωγές

Όσο οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, όλο και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές βασικών προιόντων που παράγουν προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και να σταθεροποιήσουν τις τιμές στις τοπικές αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία των David Laborde Debucquet και Abdullah Mamun στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI), οι περιορισμοί στα τρόφιμα και τα προϊόντα που σχετίζονται με τρόφιμα το 2022, θα επηρεάσουν έως και το 17% των τροφίμων που διαπραγματεύονται παγκοσμίως.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών εξαγωγής και των φόρων, έως και οριστικές απαγορεύσεις.

Τα στοιχεία της IFPRI δείχνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των περιορισμών στόχευαν στις εξαγωγές σιτηρών, όπως σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.

Στα τέλη Απριλίου, η Ινδονησία απαγόρευσε τις περισσότερες εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες μαγειρικού λαδιού. Η απαγόρευση απέκλεισε τον υπόλοιπο κόσμο από τον μεγαλύτερο παραγωγό του βρώσιμου λαδιού, που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από κέικ μέχρι μαργαρίνη.

Η απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία τον Μάιο έφερε νέο πλήγμα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς ο καύσωνας στη χώρα περιόρισε την παραγωγή και οι εγχώριες τιμές έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ.

Τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια είναι κύρια συστατικά των βιοκαυσίμων, η ζήτηση για τα οποία έχει αυξηθεί καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα. Τα βιοκαύσιμα είχαν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικά για την ΕΕ η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η ΕΕ, ήδη εν μέσω ενεργειακής κρίσης – εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της και το 27% των εισαγωγών πετρελαίου της – παράγει το 34% του παγκόσμιου βιοντίζελ από φυτικά έλαια, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. λειτουργία και Ανάπτυξη - Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (ΟΟΣΑ-FAO).

Οι καλλιέργειες έχουν σταματήσει

Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων αναγκάζουν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν τις προγραμματισμένες συγκομιδές και την ποσότητα της γης που φυτεύουν.

Η κρίση των λιπασμάτων είναι από ορισμένες απόψεις πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να αναστείλει την παραγωγή τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της χαλάρωσης από τις καθυστερημένες παραδόσεις σιτηρών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγο για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. .

«Αν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα των λιπασμάτων τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού τροφίμων το επόμενο έτος», είπε ο Τορέρο στο Reuters.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έναν σημαντικό εξαγωγέα ποτάσας, αμμωνίας, και άλλων θρεπτικών συστατικών του εδάφους, έχουν διακόψει τις αποστολές αυτών των φυσικών πόρων σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα πέρυσι επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές λιπασμάτων για να προστατεύσει τους δικούς της αγρότες καθώς οι παγκόσμιες τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη λόγω της ισχυρής ζήτησης και των υψηλών τιμών ενέργειας.

Η Ρωσία και η Κίνα εξήγαγαν το 28% των παγκόσμιων λιπασμάτων σε όρους εμπορικής αξίας από το 2016 έως το 2020, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο

Μια επισιτιστική κρίση σίγουρα θα πλήξει πρώτα και πιο σκληρά τους ανθρώπους που  ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων.

Σύμφωνα με το WFP, 811 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο φάσμα του επισιτισμού με 276 εκατομμύρια από αυτούς να ζουν στα πρόθυρα της πείνας.

Τα 49 εκατομμύρια ζουν σε 43 χώρες ενώ δεν αποκλείεται στον κατάλογο αυτό να ενταχθούν τους επόμενους μήνες και ανεπτυγμένες χώρες που δεν είχαν ουδέποτε φανταστεί οτι θα γύριζαν πολλές δεκαετίες πίσω.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ