Νέα
  • ΓΔ: 828.57 +0.43%
  • Τζίρος: 25,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπένι Στάινμετς: Ενοχος κρίθηκε ο Ισραηλινός μεγιστάνας για υπόθεση δωροδοκίας

AP Photo

Ένοχος κρίθηκε από το ελβετικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετς, αφού έγιναν δεκτές οι κατηγορίες περί δωροδοκίας και αθέμιτων πρακτικών διοίκησης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 50 εκατ. ελβετικών φράγκων στον Ισραηλινό μεγιστάνα για μη χρηστή και αδιάφθορη διοίκηση, στο βωμό της απόκτησης δικαιωμάτων εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα.

Ουσιαστικά το 2006 στη νοτιοανατολική Γουινέα, περιοχή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, ο Στάινμερς προσπάθησε να δωροδοκήσει αξιωματούχους, με αντάλλαγμα την οριστική παραχώρηση και εκμετάλλευση των εν λόγω κοιτασμάτων σιδήρου.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι ο επιχειρηματίας μέσω της Beny Steinmetz Resources Group (BSRG) κατέβαλε ποσά ύψους 10 εκατ. δολαρίων για να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία και απέδειξαν δωροδοκίες μέσω ελβετικών τραπεζών και από εταιρικά κελύφη.

Μετά από ασφυκτική πίεση των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η κυβέρνηση της Γουϊνέας ομολόγησε πως η μεταξύ των δύο πλευρών συναλλαγή ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές που ο 64χρονος επιχειρηματίας έχει απασχολήσει τις αρχές. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο επιχειρηματίας ανακρίθηκε τουλάχιστον μία φορά από τις ισραηλινές αρχές και πρόσφατα καταδικάστηκε ερήμην για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Ρουμανία, σε μια υπόθεση που πιστεύεται ότι συνδέεται με το σκάνδαλο δωροδοκίας της Γουινέας.

Ο Στάινμετς, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί προ ετών με την Invel Real Estate και τη συμμετοχή της τελευταίας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αρνήθηκε τις κατηγορίες και παρότι κατοικεί στο Ισραήλ, μετέβη στη Γενεύη προκειμένου να υπερασπιστεί την αθωότητά του.

Η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου ήταν καταδικαστική, επιβάλλοντας στον Στάινμετς, πενταετή ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 50 εκατ. Ελβετικών φράγκων. Η πλευρά του εναγόμενου δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ