Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρόμος στη Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Πηγή: AP

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Γερμανία μετά τη μεγάλη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, με τη χώρα να μπαίνει σε επίπεδο συναγερμού, εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού στο 7,9%, ποσοστό πρωτοφανές μετά την Επανένωση. Και το ερώτημα που απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση είναι ένα: o προσεχής χειμώνας θα είναι διαχειρίσιμος, όταν η Ρωσία απειλέι με πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας; 

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο 2,5 μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, δήλωσε χθες ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Φόβοι για κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές

Η Γερμανία προειδοποίησε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης δημιουργεί τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές, που θα θυμίζουν τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης.

Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία, δήλωσε χθες, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου. Εχουμε κρίση αερίου, πρόσθεσε. 

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν απώλειες, αναγκαζόμενοι να αγοράζουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας από ένα «σύνδρομο» Lehman Brothers.

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Ενα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».

Ο Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η παροχή αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας». «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου - τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Εχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια - με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

Ο Χάμπεκ εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερχονται αυξήσεις για τους καταναλωτές

Η ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη με την προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ