Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

G7: Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό - Εκτός Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου

Χρυσός / Πηγή: pixabay

Την απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία ανακοίνωσαν οι ηγέτες της G7, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία, εντείνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Με την απαγόρευση, ο ρωσικός χρυσός θα αποκλεισθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά μετάλλων του Λονδίνου.

Προαναγγελία από τον Μπάιντεν

«Η G7 θα ανακοινώσει την απαγόρευση του ρωσικού χρυσού, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εξαγωγών, στερώντας από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 σε πύργο στη Βαυαρία.

Εν όψει της κοινής ανακοίνωσης που θα υπάρξει την Τρίτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που έχει παραχθεί πρόσφατα στη Ρωσία, εξαιρώντας από τις κυρώσεις τον χρυσό που έχει ήδη πουληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα πλήξουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ γρήγορα και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή επεξεργασμένο χρυσό.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού. Οφείλουμε να στεγνώσουμε τους πόρους χρηματοδότησης του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Στα 15 δισ. ευρώ τα έσοδα της Ρωσίας από τον χρυσό

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της ανήλθαν σε σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 ή στο 5% της παγκόσμιας αγοράς.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι το δεύτερο σε αξία προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών.

Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό «συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να κοπούν οι δεσμοί ανάμεσα στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συνέπειες των κυρώσεων «αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7», πρόσθεσε.

Η Βρετανία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες

Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο είναι η έδρα του βασικού χρηματιστήριου εμπορευμάτων.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως «μεγάλο αντίκτυπο στη δυνατότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια», υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση.

Το εμπάργκο θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράζουν χρυσό "για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ