Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιαπωνία: Οι 4 όροι που θα κρίνουν αν θα διεξαχθούν ή όχι οι Ολυμπιακές Αγώνες

Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο / Πηγή: AP
Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο / Πηγή: AP

Ο κίνδυνος νέας αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο - μετά την πρώτη αναβολή που μετέθεσε την ημερομηνία διεξαγωγής τους ένα χρόνο αργότερα - παραμένει στο τραπέζι, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου που έκανε λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο ματαίωσης των αγώνων, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 80% των Ιαπώνων θα προτιμούσαν τελικά η κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο να μη λάβει χώρα λόγω των έκτακτων συνθηκών. Το στοίχημα ωστόσο για τη χώρα είναι τεράστιο, καθώς αναβολή των αγώνων εκτιμάται ότι θα «κοστίσει» στην Ιαπωνία τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ.

Επισήμως, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει διαψεύσει το δημοσίευμα και διαμηνύει ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει κανονικά με βάση το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο Τακέσι Νινάμι, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας αναψυκτικών Suntory Holdings και οικονομικός σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα, μίλησε στο CNBC για τις τέσσερις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύσουν προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν κανονικά και χωρίς πρόβλημα στο Τόκιο φέτος το καλοκαίρι. 

Ποιοί είναι αυτοί;

1. Ελεγχος της εξάπλωσης

Ο Νινάμι υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει ακόμη πολλά να κάνει για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων - ιδίως των ασυμπτωματικών - και να θέσει πιο αυστηρή καραντίνα σε πολλές περιοχές - μεταξύ των οποίων και το Τόκιο - στις οποίες ο κορονοϊός έκανε δυναμική επανεμφάνιση τις τελευταίες εβδομάδες.

2. Αναγκαίος ο εξοπλισμός ανίχνευσης

Οι άνθρωποι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης επαφών, σύμφωνα με τον Νινάμι. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Ιαπωνία τέθηκε σε λειτουργία μία εφαρμογή για smartphones, που εντοπίζει μέσω Bluetooth τις επαφές με κοντινούς χρήστες. Αν κάποιος βρεθεί θετικός σε τεστ, οι επαφές του μπορούν να εντοπισθούν και ειδοποιηθούν.

Η εφαρμογή προκάλεσε εύλογα ενστάσεις περί παραβίασης της ιδιωτικότητας, με την ιαπωνική κυβέρνηση να δεσμεύεται επισήμως ότι δεν συλλέγει ούτε αποθηκεύει τα  προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

3. Εντατικοποίηση εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ιάπωνα πρωθυπουργού είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από το Φεβρουάριο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η χώρα έχει αγοράσει 134 εκατ. δόσεις από τις Pfizer, AstraZeneca και Moderna, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού της (που ανέρχεται σε 126 εκατ. ανθρώπους).

4. Πειραματισμός με άλλα μεγάλα events

Μεγάλες - αλλά μικρότερης κλίμακας - διοργανώσεις, όπως τοπικά πρωταθλήματα baseball, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μπούσουλας» για τη διεξαγωγή των αγώνων, υποστηρίζει ο Νινάμι.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ