Νέα
  • ΓΔ: 1209.42 +1.33%
  • Τζίρος: 50,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Την πλήρη κρατικοποίηση της EDF ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πηγή: AP Images

H γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την EDF, δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εκτινάσσοντας την τιμή της υπερχρεωμένης εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Επιβεβαιώνω ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγχει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε η Μπορν στην ομιλία της στη Βουλή όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μειοψηφίας της.

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84% των μετοχών, είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού της για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία και τη Βρετανία καθώς και με μεγάλες φθορές ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτός λειτουργίας.

Η EDF επλήγη επίσης από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που την αναγκάζουν να πουλά το ρεύμα σε ανταγωνιστές της με έκπτωση την ώρα που οι τιμές βρίσκονται σε ύψη – ρεκόρ.

Μείωση κερδών 28,7 δισ. ευρώ  και αύξηση χρέους 40%

Η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι η μείωση της παραγωγής θα περιορίσει τα κέρδη της κατά 18,5 δις. ευρώ και οι πωλήσεις ρεύματος με έκπτωση κατά άλλα 10,2 δις. ευρώ. Το χρέος της έχει αυξηθεί 40% φέτος σε πάνω από 61 δις. ευρώ.

Η προοπτική πλήρους εθνικοποίησης της EDF προβλήθηκε από τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, νωρίτερα φέτος, καθώς σχεδιάζει να την καταστήσει τον βασικό πυλώνα για μεγάλες επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η τιμή της μετοχής του ομίλου, η οποία υποχωρούσε 5% πριν από τις δηλώσεις της Μπορν, αυξήθηκε 9% αμέσως μετά.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ