Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο για «δυτικά σχέδια επίθεσης εναντίον της Ρωσίας»

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως συζήτησε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «σχέδια» επίθεσης κατά της Ρωσίας τα οποία, όπως είπε, ετοιμάζουν οι Δυτικοί εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

«Εδώ και λίγο καιρό, και συζητήσαμε γι΄αυτά λεπτομερώς χθες με τον Ρώσο πρόεδρο, έχουν εγκαθιδρυθεί στρατηγικά σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας», δήλωσε, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο, που είχε χθες, Δευτέρα, τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν.

Αυτά τα "σχέδια" προβλέπουν επιθέσεις "περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία", δήλωσε ο Λουκασένκο. "Η Ιστορία επαναλαμβάνεται", συμπέρανε, μια παραπομπή στις εισβολές του Ναπολέοντα Α' και της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο, που κινούνταν άλλοτε ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μόσχα, τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας και υποστηρίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, επιτρέποντας κυρίως στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση οπισθοφυλακής.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα προμηθεύσει τους επόμενους μήνες τη Λευκορωσία με πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικό φορτίο.

Λόγω της υποστήριξής της στη Μόσχα και της καταστολής του τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης το 2020, η Λευκορωσία έχει τεθεί στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την εξάρτησή της απέναντι στη Ρωσία.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει έναν υβριδικό πόλεμο και οι ενέργειες των Δυτικών «φέρνουν τον κόσμο κοντά στην άβυσσο ενός μεγάλου πολέμου που δεν μπορεί να έχει νικητή», είπε ακόμη ο Λουκασένκο.

Επαναλαμβάνοντας ξεχωριστά αυτή τη ρητορική, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε από την πλευρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για "υβριδική αντιπαράθεση" με τη Ρωσία, "η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας".

Αυτό θα σήμαινε «μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς, μια τέτοια σύγκρουση θα περιελάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση κατηγορώντας την υποστήριξη της Ιαπωνίας στους δυτικούς συμμάχους της απέναντι στη Ρωσία.

Από την αρχή της εισβολής, η Μόσχα επέσεισε πολλές φορές, με έναν τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο, την πυρηνική απειλή, με τις δυτικές χώρες να βλέπουν σε αυτήν μια προσπάθεια εκφοβισμού ώστε να τις αποτρέψει από την υποστήριξη του Κιέβου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ