Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία άνοιξε τον Nord Stream 1 - Ροή στο 30% της χωρητικότητας

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 τέθηκε ξανά σε λειτουργία, όπως είχε προγραμματιστεί, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αφού παρέμεινε κλειστός επί δέκα ημέρες, για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης.

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό  και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

«Είμαστε στη διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες προκειμένου να καλυφθεί ο μεταφορικός όγκος» του αγωγού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας στο Reuters.

Ένας εκπρόσωπος της αυστριακής OMV δήλωσε ότι η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα παρέχει ποσοστό 50% των συμφωνημένων ποσοτήτων παράδοσης σήμερα, με τα επίπεδα αυτά, να προσαρμόζονται στον όγκο των ποσοτήτων που παραδίδονταν πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του, επικαλούμενη καθυστέρηση στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση στον Καναδά.

Καθώς, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για την «οπλοποίηση» των ενεργειακών πηγών της, μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η γερμανική, έχουν δηλώσει ότι η καθυστέρηση παράδοσης της τουρμπίνας δεν ήταν μια επαρκώς καλή δικαιολογία για τη μείωση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι εξέδωσε μία άδεια για την επιστροφή της τουρμπίνας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πότε αυτή θα φτάσει στον Nord Stream.

Η Ρωσία επιμένει για την αξιοπιστία της, αναφορικά με τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, ενώ απορρίπτει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη. Επίσης η Μόσχα, κατηγορεί τη Δύση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία αναφορικά με την επιβολή ενός οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε χθες, τις χώρες-μέλη της, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, μετά από σχετικές νέες προειδοποιήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Επιβεβαιώνει η Γερμανία

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Λίγο αργότερα, σε νεότερη ανάρτησή του ενημέρωνε ότι η ροή αυξήθηκε στο 40% της δυναμικότητας, δηλαδή, όσο και πριν από τη διακοπή της ροής για τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό.

Λαβρόφ: Πιθανό οι γεωπολιτικοί στόχοι μας να επεκταθούν ακόμη παραπέρα

Η επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 με μειωμένη ικανότητα μεταφοράς, έγινε μετά από σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, που δείχνουν διεύρυνση του αντικειμενικού σκοπού των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες από της έναρξη της στρατιωτικής εισβολής.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι «στόχοι» των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα, ξεπερνούν την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι αντικειμενικοί σκοποί των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας θα διευρυνθούν περαιτέρω, αν η Δύση εξακολουθήσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα μακράς ακτίνας δράσης, όπως τα συστήματα εξελιγμένων ρουκετών πυροβολικού (HIMARS).

«Αυτό σημαίνει ότι οι γεωπολιτικοί στόχοι θα επεκταθούν ακόμη παραπέρα από την παρούσα σημερινή γραμμή» των πολεμικών επιχειρήσεων, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν κάποιο νόημα επί του παρόντος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αργότερα στο RIA Moscow ότι δεν κλείνει την πόρτα σε συνομιλίες με το Κίεβο, παρά τα σχόλια του Λαβρόφ.

Κομισιόν: Το σχέδιο που βάζει κόφτη 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Παράλληλα, με σχέδιο Κανονισμού του Συμβουλίου που κατέθεσε, θα έχει τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τις χώρες – μέλη, έναν «συναγερμό στην Ενωση», επιβάλλοντας την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης σε όλα τα κράτη – μέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών του αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τις μισές χώρες – μέλη να έχουν ήδη επηρεασθεί από τη μείωση των ροών.

«Η λήψη μέτρων τώρα μπορεί να περιορίσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη στην περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής

Νέος κανονισμός - Τι προβλέπει

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο νομοθετικό εργαλείο - ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης. Όταν εγκριθεί ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023. Ο νέος κανονισμός θα δώσει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, «Ενωσιακό Συναγερμό» (Union Alert) για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη μέλη. O Ενωσιακός Συναγερμός μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης αερίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να δείξουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο μείωσης και θα πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή την πρόοδο κάθε δύο μήνες. Τα κράτη μέλη που ζητούν προμήθειες φυσικού αερίου αλληλεγγύης θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης. Το Σχέδιο αυτό εστιάζει στην υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς. Στοχεύει στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και βασικούς χρήστες όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη μέλη κατά τον προγραμματισμό της περικοπής.

«Η ενέργεια που εξοικονομείται το καλοκαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα», τονίζει η Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δράση τώρα θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, αποφεύγοντας απρογραμμάτιστες ενέργειες σε μια κατάσταση κρίσης αργότερα.

Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη, προτού εξετάσουν τις περικοπές, θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες υποκατάστασης καυσίμου, τα μη υποχρεωτικά συστήματα εξοικονόμησης και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα. «Ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο, αρκεί να αποφεύγεται η μακροπρόθεσμη δέσμευση άνθρακα», επισημαίνει η Επιτροπή.

Κίνητρα στη βιομηχανία

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για να δώσουν κίνητρα στη μείωση της ενέργειας από τη βιομηχανία. Τα κράτη μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη σύμφωνα με την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την κρίση, που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή.

Μείωση θέρμανσης και ψύξης

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουν την ανακοίνωση της ΕΕ «Εξοικονόμηση ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει πολλές επιλογές για βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιβάλουν στοχευμένη μείωση της θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια που λειτουργούν από δημόσιες αρχές.

Το σχέδιο μείωσης της ζήτησης θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να δώσουν προτεραιότητα, εντός των «μη προστατευόμενων» ομάδων καταναλωτών τους, των πιο κρίσιμων πελατών ή εγκαταστάσεων με βάση γενικούς οικονομικούς παράγοντες και κριτήρια όπως η κοινωνική κρισιμότητα (π.χ. υγεία, τρόφιμα, διυλιστήρια, άμυνα κτλ).

Καταλήγοντας, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό. «Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Το REPowerEU καθορίζει μέτρα για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και την ταχεία ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας. Η ΕΕ έχει επίσης εγκρίνει νέα νομοθεσία που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός για τον ερχόμενο χειμώνα», τονίζει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή έχει, επίσης, δημιουργήσει την Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ για τη συγκέντρωση της ενεργειακής ζήτησης σε περιφερειακό επίπεδο και τη διευκόλυνση της μελλοντικής κοινής αγοράς τόσο φυσικού αερίου όσο και πράσινου υδρογόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση της υποδομής ώστε το φυσικό αέριο να ρέει εκεί που χρειάζεται και να φτάσει σε διεθνείς εταίρους εφοδιασμού. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας έχουν ήδη δημιουργηθεί πέντε περιφερειακές ομάδες κρατών μελών και έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας εντός της Επιτροπής για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ καταφέρνει να απομακρυνθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου χάρη στις υψηλότερες εισαγωγές LNG και αγωγών από άλλους προμηθευτές. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι μη ρωσικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισαγωγές από μη ρωσικούς αγωγούς αυξήθηκαν επίσης κατά 14 bcm από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αφρική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ