Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EDF: Ιστορικές ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο

EDF

Ιστορικές ζημιές κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο η Electricite de France, καθώς η παραγωγή ρεύματος από τα πυρηνικά εργοστάσιά της έκανε βουτιά εν μέσω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Η ζοφερή επίδοση της EDF σημειώνεται ενώ η γαλλική κυβέρνησης ετοιμάζει την πλήρη κρατικοποίησή της με την αγορά του 16% των μετοχών της έως το τέλος Οκτωβρίου. Στόχος της κρατικοποίησης είναι η βελτίωση στη λήψη των αποφάσεων και να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρεία να επενδύσει σε πυρηνικούς σταθμούς, βοηθώντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αντανακλούν τις δυσκολίες στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία» και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί σε ανακοίνωσή του.

Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού πέρασε σε προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές ύψους 1,3 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από τα καθαρά κέρδη 3,74 δις. ευρώ που σημείωσε στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η προγραμματισμένη εθνικοποίηση ήταν απαραίτητη καθώς το χρέος της EDF φαινόταν όλο και λιγότερο βιώσιμο μετά από χρόνια φτωχών επιδόσεων και το κυβερνητικό πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της εταιρείας έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας, το οποίο την αναγκάζει να αγοράζει την ενέργεια που λείπει σε τιμές που έχουν φθάσει στα ύψη, ενώ η κατασκευή νέων μονάδων έχει εμποδισθεί από τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις κόστους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ