Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

H πυρηνική ενέργεια επιστρέφει - Τα αρνητικά και τα θετικά

Πηγή: AP

Επειτα από δεκαετίες παρακμής, η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με τους FT, τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς σε διάφορες πυρηνικές μονάδες έχουν δημιουργήσει καχυποψία για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, ένα άλλος αρνητικός παράγοντας είναι το κόστος. Πρόσφατα έργα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής και τον αρχικό προϋπολογισμό, τρομάζοντας τους επενδυτές.

Η λειτουργία και η συντήρηση των αντιδραστήρων είναι επίσης δαπανηρή. Στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός στόλος στον κόσμο, 13 αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013. Όπως έχουν τα πράγματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από τους μισούς υφιστάμενους αντιδραστήρες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο λόγος είναι ότι εργοστάσια με κόστος λειτουργίας που κάποτε θεωρούταν πολύ χαμηλό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στις τιμές την πιο σύγχρονη παραγωγή ενέργειας, από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.

Αλλά ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου για τις εκπομπές άνθρακα έχει προσθέσει νέα αξία στους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι σε αντίθεση με τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τον καιρό.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ