Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Προς αναθεώρηση του τέλους φυσικού αερίου

Robert Habeck
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, AP Photo

H Γερμανία κινείται στο να περιορίσει τις ενεργειακές εταιρείες που πρόκειται να ωφεληθούν από την επιβολή τέλους στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου μόνο σε εκείνες που έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας, μετά τον σάλο που ξέσπασε στη χώρα για την εκτίναξη των κερδών ορισμένων από αυτές τις εταιρείες.

Αλλαγές στο έκτακτο τέλος φυσικού αερίου ζήτησαν το Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), υποχρεώνοντας τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) να προαναγγείλει αναθεώρηση του μέτρου, το οποίο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας που προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το αέριο.

«Στο τέλος, τον λόγο έχει η Βουλή - και θα τον χρησιμοποιήσει», προειδοποίησε χθες το βράδυ η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρίες παροχής ενέργειας. «Όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος», δήλωσε η Έσκεν.

Αιχμές Λίντνερ για τον Χάμπεκ

Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρίες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές».

Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, έπειτα από τις αντιδράσεις, να επανεξεταστεί η ομάδα των δώδεκα εταιριών που θα ευνοείτο από το έκτακτο τέλος ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου, μετακυλίοντας το 90% του αυξημένου κόστους αγοράς ενέργειας στους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι.

«Οι επωφελούμενες εταιρίες θα πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε σήμερα ο Χάμπεκ, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα που μου έχει χαλάσει τη διάθεση τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο υπουργός και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αξίωση» εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Υποστήριξε πάντως ότι το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου ήταν σωστή απόφαση, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ηθικά σωστό όσοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα να ζητούν από τους καταναλωτές επιπλέον βοήθεια». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ