Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Απώλειες 500 δισ. δολαρίων για μετοχές-ομόλογα στην εποχή της Τρας

Πηγή: AP Images

Τουλάχιστον 500 δις. δολάρια «χάθηκαν» από την κεφαλαιοποίηση των βρετανικών μετοχών και ομολόγων μετά την ανάληψη της εξουσίας από την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, καθώς οι επενδυτές έπαθαν σοκ από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας σε μία περίοδο που η βρετανική οικονομία ήταν ήδη αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, οι νέες δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Τρας προκάλεσαν ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού και του χρέους ενώ τα επιτόκια αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης πυροδότησαν τόσο έντονο sell-off ώστε η στερλίνα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και προκάλεσαν συζήτηση για λήψη έκτακτων μέτρων από την Τράπεζα της Αγγλίας.  

Οι απώλειες για μετοχές και ομόλογα

Ο δείκτης μετοχών FTSE 350, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές εξαγωγικών εταιρειών του FTSE 100 και μετοχές που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά του FTSE 250, έχασε πάνω από 300 δις. δολάρια της κεφαλαιοποίησής του από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Τρας κηρύχθηκε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.

Το ίδιο διάστημα, ένας δείκτης βρετανικών κρατικών ομολόγων έχασε περίπου 160 δις. στερλίνες (173 δις. δολάρια) όσον αφορά την αγοραία αξία του, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ξεπερνώντας το 4% για πρώτη φορά από το 2010.  

Τα ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση σε στερλίνα έχασαν περίπου 29 δις. δολάρια, ενώ η αξία των ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση (junk bonds) μειώθηκε κατά 1,4 δις. δολάρια.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ