Νέα

Γερμανία: Θα δανεισθεί 200 δισ. ευρώ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Πηγή: ΑΡ Images
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς

H Γερμανία ετοιμάζεται να δανειστεί 200 δισ. ευρώ για να βάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνει υψηλή η κατανάλωση εν μέσω ελλείψεων τον χειμώνα.  

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς θα ενεργοποιήσει για τον σκοπό αυτό ξανά το ταμείο που είχε συστήσει για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και θα το ενισχύσει με επιπλέον πόρους για να περιορίσει τις τιμές του αερίου. Παράλληλα, επεξεργάζεται μέτρα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος.

Σολτς: Ανοίγουμε μεγάλη ομπρέλα για να μειωθούν οι τιμές

«Οι τιμές πρέπει να μειωθούν. Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό, ανοίγουμε μεγάλη ομπρέλα», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έκαναν μεγάλη χρήση του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν και τόνισε ότι χρειάζεται μία εξοικονόμηση τουλάχιστον 20% για να αποφευχθούν ελλείψεις του καυσίμου τον χειμώνα.

Πρόβλεψη για ύφεση 0,4% της γερμανικής οικονομίας

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η γερμανική οικονομία πιθανόν θα συρρικνωθεί 0,4% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις τεσσάρων από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας, τα οποία τον Απρίλιο έβλεπαν ανάπτυξη 3,1% για το επόμενο έτος.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το αποκαλούμενο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης, το οποίο δεν εντάσσεται στον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για να αντισταθμίσει την εκτίναξη του κόστους μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία και μία ομάδα ειδικών θα επεξεργασθεί τις λεπτομέρειες του πλαφόν, δήλωσε ο Σολτς.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πολιτικό συμβιβασμό μετά την απόρριψη της πρότασης για την επιβολή φόρου στη χρήση αερίου λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά ζητήματα.

Η χρηματοδότηση του πλαφόν μέσω του Ταμείου θα επιτρέψει στον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών», Κρίστιαν Λίντνερ, να τηρήσει τη δέσμευσή του για την επαναφορά του φρένου στο χρέος από το επόμενο έτος. Το φρένο στο χρέος είχε αρθεί από το 2020 λόγω της πανδημίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ