Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σουηδία: Αποκλείστηκε ζώνη ακτίνας 5 ν.μ. στις διαρροές των αγωγών Nord Stream

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Οι αρχές της Σουηδίας απέκλεισαν σήμερα μια ζώνη ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων στην περιοχή των διαρροών φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για πιθανολογούμενη δολιοφθορά.

Η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 έχει σταματήσει, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά στον Nord Stream 2, σύμφωνα με τη σουηδική ακτοφυλακή. Συνολικά υπήρξαν τέσσερις μεγάλες διαρροές, που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου. Εντοπίστηκαν στα διεθνή ύδατα, αλλά δύο από αυτές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.

«Η έρευνα συνεχίζεται, βρισκόμαστε σε ένα σοβαρό στάδιο», δήλωσε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την έρευνα, της οποίας ηγείται η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo).

Υποθαλάσσιες εκρήξεις, που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά» ΤΝΤ, προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές ήταν συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η Σουηδία και η Δανία σε επίσημη έκθεση που κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, πέρασε στην αντεπίθεση την περασμένη Τετάρτη αφήνοντας αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που με τη σειρά τους αρνήθηκαν την ευθύνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ