Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Amazon: Αποχωρεί ο Τζεφ Μπέζος από τη θέση του CEO

Τζεφ Μπέζος / Πηγή: AP
Τζεφ Μπέζος / Πηγή: AP

Η Amazon ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ότι Andy Jassy θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Μπέζος στη θέση του CEO το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. O 57χρονος Τζεφ Μπέζος θα διατηρήσει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου.

►Η Amazon κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό

Το γράμμα του Τζέφ Μπέζος προς τους υπαλλήλους της Amazon:

«Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι αυτό το τρίμηνο ο Andy Jassy θα αναλάβει τον ρόλο του CEO. Πλέον, σκοπεύω να εστιάσω την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες. Ο Andy είναι πολύ δημοφιλής στην εταιρεία και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν όσο καιρό είμαι και εγώ. Θα είναι εξαιρετικός ηγέτης και απολαμβάνει της πλήρους στήριξής μου.

Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από περίπου 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα και δεν είχε όνομα. Η ερώτηση που έκανα πιο συχνά εκείνη τη στιγμή ήταν «Τι είναι το Διαδίκτυο;» Ευτυχώς, δεν έχει χρειαστεί να το εξηγήσω εδώ και πολύ καιρό.

Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύρια ταλαντούχους, αφοσιωμένους ανθρώπους, εξυπηρετούμε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις και θεωρούμαστε ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο.

Πως έγινε αυτό; Εφεύρεση. Η εφεύρεση είναι η ρίζα της επιτυχίας μας. Φτιάξαμε την κριτική πελατών, το 1 κλικ, εξατομικευμένες προτάσεις, απίστευτα γρήγορη αποστολή της Prime, αγορές Just Walk Out, Climate Pledge, Kindle, Alexa, marketplace, υποδομή cloud computing, Career Choice και πολλά άλλα.

Δεν γνωρίζω άλλη εταιρεία με ένα ιστορικό εφευρέσεων τόσο καλό όσο της Amazon και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην πιο δημιουργική μας περίοδο. Ελπίζω να είστε τόσο περήφανοι για την εφευρετικότητα μας όσο και εγώ. Νομίζω ότι πρέπει να είστε.

Καθώς η Amazon γινόταν μεγάλη, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθός και τη βαρύτητά μας για να ασχοληθούμε με σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δύο παραδείγματα με μεγάλο αντίκτυπο ήταν ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων και η δέσμευση για το κλίμα. Και στις δύο περιπτώσεις δείξαμε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια ζητήσαμε από άλλους να συμπορευθούν. Και στις δύο περιπτώσεις, δούλεψε. Αλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματά μας. Ελπίζω να είστε περήφανοι για αυτό.

Βρίσκω τη δουλειά μου γεμάτη νόημα και ευχαρίστηση. Συνεργάζομαι με τους πιο έξυπνους, πιο ταλαντούχους, πιο έξυπνους ανθρώπους. Οταν οι καιροί ήταν καλοί, ήσασταν ταπεινοί. Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, ήσασταν δυνατοί και υποστηρικτικοί και κάναμε ο ένας τον άλλον να γελάει. Είναι χαρά να δουλεύω με αυτήν την ομάδα.

►To ένα τρισ. που χωρίζει Μασκ και Μπέζος και η νέα κούρσα στο διάστημα

Ο ενθουσιασμός μου γι΄αυτήν τη μετάβαση, είναι όση και η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Εκατομμύρια πελάτες εξαρτώνται από εμάς για τις υπηρεσίες μας και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εξαρτώνται από εμάς για τα προς το ζην. Το να είσαι CEO της Amazon είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα ευθύνη. Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Amazon, αλλά θα έχω επίσης το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να επικεντρωθώ στα ιδρύματα Day 1, Bezos Earth, Blue Origin, στην Washington Post και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Δεν είχα ποτέ περισσότερη ενέργεια και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση. Είμαι πολύ παθιασμένος με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να έχουν αυτοί οι οργανισμοί.

Η Amazon δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Εξελίσσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να εκπλήσσουν. Εξυπηρετούμε ιδιώτες και επιχειρήσεις και είμαστε πρωτοπόροι σε δύο ξεχωριστούς κλάδους και σε μια εντελώς νέα κατηγορία συσκευών. Ηγούμαστε τομέων όπως το machine learning και τα logistics. Kαι εάν η ιδέα ενός εργαζόμενου στην Amazon απαιτεί μια νέα ικανότητα, διαθέτουμε την ευελιξίαα και την υπομονή για να τη μάθουμε...

Συνεχίστε να εφευρίσκετε και μην απογοήτευεστε αν η ιδέα σάς φαίνεται «τρελή». Η περιέργειά σας να γίνει η πυξίδα σας. Είναι ακόμα η πρώτη μέρα....»

Jeff

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ