Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Amazon κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό

Amazon / Πηγή: AP Images
Amazon / Πηγή: AP Images

Για πρακτικές που αντίκεινται στα χρηστά ήθη κατηγορείται η Amazon από το δικηγορικό γραφείο Hagens Berman, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε ο τελευταίος, υποστηρίζοντας ότι η Amazon και πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι, όπως οι HarperCollins, Macmillan, Hachette, Penguin Random House και Simon & Schuster συμφώνησαν στον έλεγχο της τιμής των ηλεκτρονικών βιβλίων εις βάρος των καταναλωτών.

Στην αγωγή της, η ενάγουσα εταιρεία κατηγορεί τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τιμές υψηλότερες από την αξία των βιβλίων, γεγονός που κατά τη δικηγορική εταιρεία τεκμηριώνει πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού και τεχνητή αύξηση τιμών των βιβλίων που πωλούνται μέσω του διαδικτύου.

►Qualcomm: Εξαγοράζει startup με 1,4 δισ. δολ. και απειλεί Apple, Intel

Το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών βιβλίων (90%) πωλείται μέσα από την Amazon, ενώ οι παραπάνω οίκοι εκδίδουν περίπου το 80% των βιβλίων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Η τιμή των e-books, σύμφωνα με τους δικηγόρους, εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε συνεργάτες λιανικής πώλησης, ενώ στην Amazon η τιμή ήταν πάντα χαμηλότερη. Επίσης οι νομικοί επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο 2013-14 οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά, για να αυξηθούν εν συνεχεία μέσα στο 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν από δέκα χρόνια το δικηγορικό γραφείο είχε κινηθεί νομικά κατά της Apple, κερδίζοντας τότε την υπόθεση. Σε αντίστοιχο περιστατικό η Apple είχε συμφωνήσει με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, έχασε την υπόθεση αντιδικίας και κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στους πωλητές λιανικής, οι οποίοι με τη σειρά τους έριξαν τα χρήματα στην αγορά, κάνοντας γενναίες εκπτώσεις στις τιμές για δύο χρόνια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ