Νέα
  • ΓΔ: 1443.34 +0.08%
  • Τζίρος: 18,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι για την Ανταρκτική: Ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι δεν υπολογίζεται σωστά

Πάγοι στην Ανταρκτική  / Πηγή: AP
Πάγοι στην Ανταρκτική / Πηγή: AP

Οι πάγοι της Ανταρκτικής συνεχίζουν να λιώνουν, οδηγώντας σε επακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλλασας, ωστόσο το μοτίβο αυτή της διαδικασίας δεν είναι τόσο γραμμικό και σταθερό όσο πίστευαν μέχρι πρότινος πο επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων της τελευταίας 20ετίας.

Η ανάλυση, που βασίστηκε σε δεδομένα βαρυτικού πεδίου από ένα δορυφορικό σύστημα της NASA, δείχνει ότι ο πάγος της Ανταρκτικής λιώνει με διαφορετικούς ρυθμούς κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προβλέψουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ενδέχεται να χρειάζονται επίσης προσαρμογή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters και παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Η ανάλυση των ερευνητών βασίζεται σε δεδομένα από το GRACE της NASA (Gravity Recovery and Climate Experiment), ένα δορυφορικό σύστημα που καταγράφει τις αλλαγές ωκεανούς, υπόγεια ύδατα και φύλλα πάγου στον πλανήτη.

Τα μοντέλα που προβλέπουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας βασίζονται συνήθως στην υπόθεση ότι ο πάγος λιώνει από τα μεγαλύτερα στον κόσμο πεδία πάγου της Ανταρκτικής και τη Γροιλανδίας με σταθερούς ρυθμούς.

Αυτό που πλέον προκύπτει είναι ότι οι μεταβολές αυτές δεν είναι τόσο αξιόπιστες όσο θεωρούσαμε. Για παράδειγμα, η ακραία χιονόπτωση ένα χρόνο, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα πάγου στην Ανταρκτική. Στον αντίποδα, οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα ή στον περιβάλλοντα ωκεανό ενδέχεται να τον μειώσουν σε μία άλλη χρονική στιγμή.

Κατά γενική ομολογία, ο όγκος του πάγου στην Ανταρκτική μειώνεται και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αυτό που πλέον γίνεται αντιληπτό είναι ότι ο ρυθμός αυτής της μείωσης εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Από το 2016 έως το 2018, για παράδειγμα, ο πάγος στη Δυτική Ανταρκτική αυξήθηκε σημαντικά λόγω των ιδιαίτερα έντονων χιονοπτώσεων. Ωστόσο, κατά την ίδια χρονική περίοδο, το φύλλο πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική συρρικνώθηκε λόγω τήξης.

Εν κατακλείδι, το πρόβλημα είναι πάντα πολύ σοβαρό, καθώς όλη η Ανταρκτική χάνει μάζα και μάλιστα πολύ γρήγορα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Επισημαίνουν όμως ότι επειδή αυτό γίνεται με απρόβλεπτους ρυθμούς και κλίκακα, θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα και τα μοντέλα υπολογισμού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ