Νέα
  • ΓΔ: 1412.21 +0.57%
  • Τζίρος: 1,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία - Απρόσμενη συρρίκνωση τον Αύγουστο

Πηγή: AP

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας συνέβαλαν σε πτώση κατά 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τον Ιούλιο και τα στοιχεία έδειξαν με ποιο τρόπο το άλμα στον πληθωρισμό πλήττει τους καταναλωτές. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη.

Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από το 0,2% και στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, στην πρώτη πτώση του από τις αρχές του 2021 όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Είναι πιθανό ότι η συρρίκνωση αυτή να οδηγήσει σε μια πιο έντονη περίοδο επιβράδυνσης τον Σεπτέμβριο.

«Η αρνητική έκβαση του Αυγούστου λογικά να ακολουθηθεί από μια πιο αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής του Σεπτεμβρίου, καθώς η τραπεζική αργία για την κηδεία της βασίλισσας θα έχει ενισχύσει την καθοδική πίεση στη δραστηριότητα», δήλωσε ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής του Institute of Chartered Accountants στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με το SkyNews.

Οπως αναφέρει το BBC, οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία 40 χρόνια, «εξαφανίζοντας» το εισόδημα των πολιτών και ξεπερνώντας της όποιες αυξήσεις στους μισθούς τους. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει τονίσει πως αναμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να περάσει σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από Reuters, SkyNews, BBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ