Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να βάλει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ωστόσο το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Greenpeace.

Το «προσωρινό όριο στα έσοδα» των εταιρειών που παράγουν ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ή των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ισχύει για την Αγγλία και την Ουαλία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο «να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν επωφελούνται από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα χαρακτήρισε αμέσως «έκτακτο φόρο» στις εταιρείες αυτό το μέτρο, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

«Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει, όπως οφείλει, τους κολοσσούς των ορυκτών καυσίμων;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η Greenpeace. Σχολίασε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, αφού αρχικά αντιτάχθηκε στην ιδέα επιβολής φόρου στα έσοδα των εταιρειών ενέργειας, στη συνέχεια «επέβαλε ντε φάκτο φόρο» επί των ακούσιων κερδών, αλλά μόνο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όχι στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RenewableUK, Νταν ΜακΓκρέιλ, είπε ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να «υποκινήσει τις επενδύσεις στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται για την κρίση» ενέργειας και την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Το μέτρο, είπε, στέλνει «το λάθος μήνυμα» στους δυνητικούς επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο νέος μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, «δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για μια αειφορική οικονομική ανάπτυξη», προειδοποίησε επίσης η Ντάρα Βίας, η διευθύντρια πολιτικής του Energy UK, του λόμπι του τομέα αυτού.

Ο υπουργός Ρις-Μογκ πάντως επέμεινε, όταν ρωτήθηκε από το BBC, ότι το μέτρο «σαφώς δεν είναι φόρος» και «δεν έχει καμία σχέση με τα κέρδη των εταιρειών».

Στην προεκλογική εκστρατεία της, όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της ιδέας της φορολόγησης των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τεχνολογιών με χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα επωφελούνται από τις «ασυνήθιστα υψηλές τιμές, ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι συχνά το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ