Νέα
  • ΓΔ: 1456.04 +0.52%
  • Τζίρος: 59,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν επενδύει 15 δισ. δολ. για να σώσει την οικονομία

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP Images

Κεφάλαια ύψους 15 δισ. δολαρίων σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια το Wealth Fund της Τουρκίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν, όπως αναφέρει το Bloomberg, σε βαριές τουρκικές βιομηχανίες, όπως σε βιομηχανίες ενέργειας, πετροχημικών και εξόρυξης χρυσού, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των τρωτών σημείων της οικονομίας της χώρας.

To TWF (Turkish Wealth Fund) εστιάζει σε τομείς όπου τη δεδομένη στιγμή η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, λέει ο Τσαφέρ Σονμέζ, διευθύνων σύμβουλος του TWF. Και προσθέτει ότι το Ταμείο τώρα ξεκινά με τα πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία.

Ξεκινά επενδύσεις το 2021

«Το 2020 ήταν έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών για εμάς», δήλωσε ο Σονμέζ σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Φέτος είναι η χρονιά που το TWF ξεκινά επενδύσεις». Οι προτεραιότητες που θέτει το τουρκικό Ταμείο Πλούτου υπογραμμίζουν τον ρόλο που καλείται να παίξει ως άξονας της οικονομικής ανάπτυξης στη μετά Covid εποχή, που έρχεται μετά τη διαρκή κρίση και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Πέρυσι, το Ταμείο συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα και των κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν συγχωνευθεί.

Το TWF, που έχει συσταθεί στα πρότυπα του Temasek της Σιγκαπούρης και του Khazanah Nasional της Μαλαισίας, έχει αναδειχθεί στο κυρίαρχο επενδυτικό εργαλείο της κυβέρνησης και τώρα ελέγχει τη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα τομέων, από την ενέργεια έως το real estate.

Ο Σονμέζ άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται ο Ερντογάν

Το σχέδιο του Σονμέζ να επικεντρωθεί σε εγχώριες επενδύσεις απηχεί την τάση που έχει ακολουθηθεί σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, της οποίας ο βασικός επενδυτικός βραχίονας έχει δεσμευθεί ότι θα ξοδέψει 40 δισ. δολάρια σε εγχώριες επενδύσεις.

Από τότε που ο Σονμέζ ανέλαβε τα ηνία του Ταμείο, πριν από δύο χρόνια, σχεδίασε μια στρατηγική που σηματοδοτεί τη μεταστροφή στη σκέψη που κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει τα περισσότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας από τότε που ιδρύθηκε, πριν από έναν αιώνα, αναφέρει το Bloomberg. Και ενώ αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Τουρκίας μιλούσαν για τα οφέλη της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου για τη συγκέντρωση δημοσίων πόρων, η δημιουργία του κατέστη δυνατή μόλις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Δίνοντας αναφορά απευθείας στον Ερντογάν, ο Σονμέζ πιέζει τώρα για ένα πιο «επιχειρηματικό κράτος», μια ιδέα την οποία δανείστηκε από τον Ιταλό οικονομολόγο Mariana Mazzucato, ο οποίος υποστηρίζει ότι συχνά οι κυβερνήσεις είναι η δύναμη πίσω από τη μεταρρυθμιστική καινοτομία.

Ο μεγάλος στόχος του Ταμείου Πλούτου

Εστιάζοντας σε στρατηγικές βιομηχανίες όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να πάρει τα ηνία, το TWF ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος της Τουρκίας, κάνοντας την τουρκική οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και σε ταχείες αντιστροφές στη ροή κεφαλαίων. Από το νομισματικό σοκ στην Τουρκία το 2018, οι επενδύσεις κεφαλαίων μειώθηκαν, σε ετήσια βάση, για τα επτά από τα εννέα τρίμηνα.

Το ποσό που έχει στη διάθεσή του το TWF και εκτιμάται σε 33 δισ. δολάρια αναφέρεται στη λογιστική του αξία και φέτος, όπως είπε ο Σονμέζ, θα υπάρξει μια επικαιροποίηση της κεφαλαιοποίησής του. 

Κάποια από τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου για το 2021 είναι τα εξής:

  • Το TWF θα προκηρύξει διαγωνισμούς για ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο Αφσίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ήδη, επτά κινεζικές εταιρείες φέρονται να έχουν ενδιαφερθεί για το έργο. 
  • Θα επιλεγεί ξένος στρατηγικός εταίρος για το πετροχημικό πρότζεκτ στο Ισκεντερούμ, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρώιμες εργασίες. Το εργοστάσιο σκοπεύει να παράγει προϊόντα που σήμερα η Τουρκία εισάγει.
  • Το Ταμείο θα αυξήσει την εξόρυξη χρυσού σε 20 περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή χρυσού σε 150 τόνους ετησίως, από 42 τόνους σήμερα.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ