Νέα
  • ΓΔ: 912.81 +0.40%
  • Τζίρος: 123,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός - Εμβόλια: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Εμβολιασμοί / Πηγή: AP
Εμβολιασμοί / Πηγή: AP

Το πρόβλημα της καταπολέμησης του κορονοϊού και της επίτευξης ανοσίας μέσω των εμβολιασμών δεν είναι απλά μία «τοπική» ή εθνική υπόθεση, αλλά ένας οικουμενικός «γρίφος» που απαιτεί ουσιαστικό συντονισμό και «δικαιοσύνη» στην κατανομή των εμβολίων ανά τον κόσμο προκειμένου να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατό στην πολυπόθητη κανονικότητα. 

Σε διαφορετική περίπτωση - και με βάση τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών - θα χρειαστεί να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία και τον εφιάλτη του κορονοϊού. Πράγματι, οι προοπτικές με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg για την παγκόσμια πορεία των εμβολιασμών.  Με περισσότερες από 119 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, οι ανισότητες είναι τρομακτικές.

Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα

Το μόνο «ευτύχημα» για εμάς, είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει νωρίτερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέ βάση τους υφιστάμενους ρυθμούς εμβολιασμών (που αφορούν στα εμβόλια δύο δόσεων, όπως αυτά που γίνονται στη χώρα μας), υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μιλάει για επιστροφή στην κανονικότητα ως το 2023.

►ΠΟΥ: Ο ιός έχει το πάνω χέρι - Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Για να δημιουργηθεί ανοσία υπολόγίζεται ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 75%-80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο στόχος αυτός τείνει να υλοποιηθεί στο Ισραήλ μετά από μόλις δύο μήνες εμβολιασμών. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να τα καταφέρουν νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά του 2022. Ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, οι ανισότητες είναι τεράστιες ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτείες, όπου π.χ. η Βόρεια Ντακότα θα καλύψει τον στόχο έξι μήνες νωρίτερα από το Τέξας.

Επτά χρόνια «φαγούρα»

Αντανακλώντας την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη, οι δυτικές χώρες θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς πολύ νωρίτερα από φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, ή της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει καλύτερος διεθνής συντονισμός τα πισωγυρίσματα θα είναι συνεχή και ο πλανήτης θα ζει στην σκιά του κορονοϊού για επτά ακόμη χρόνια.

►Politico: Θα έχει εμβολιαστεί το 23% των Ελλήνων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου

Προβληματισμό δημιουργεί και ο ρυθμός παράδοσης των εμβολίων. Για παράδειγμα, οι εμβολιασμοί στον Καναδά μειώθηκαν στο μισό τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων. Με βάση τους υφιστάμενους ρυθμούς, ο εμβολιασμός του 75% του πληθυσμού στην αχανή αυτή χώρα θα ολοκληρωνόταν σε βάθος... δεκαετίας! Κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων, αφού ο Καναδάς, μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, έχει αγοράσει την υψηλότερη κατά κεφαλήν αναλογία δόσεων στον κόσμο, υπερκαλύπτοντας δύο με τρεις φορές τις πραγματικές του ανάγκες.

Μία ακόμη σειρά ευμετάβλητων παραμέτρων παίζουν ρόλο στην επίτευξη του στόχους, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μίας δόσης - όπως αυτό της Johnson & Johnson - καθώς και οι εμβολιασμοί σε παιδιά, που παραμένουν ένα ακόμη από τα μεγάλα ερωτηματικά της πανδημίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ