Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καταδικάζει την εκτόξευση νέων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη σημαντική αύξηση των "παράνομων" εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε μια "αποφασιστική και ενιαία απάντηση" σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η ΕΕ θεωρεί τον "άνευ προηγουμένου" αριθμό πυραύλων που εκτοξεύθηκαν, εκ των οποίων ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος και βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, ως μια "επικίνδυνη κλιμάκωση" εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων για να εμποδιστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αποκτήσει υλικό, γνώσεις και χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των παράνομων εξοπλιστικών προγραμμάτων της", προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ο άνευ προηγουμένου αριθμός βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα το 2022 αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική απεικόνιση των προθέσεών της να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης" των πυρηνικών όπλων.

"Αυτό θέτει σοβαρή απειλή για όλες τις χώρες και υπονομεύει την περιφερειακή και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας "δεν μπορούν και δεν θα της δώσουν ποτέ το καθεστώς κράτους που έχει πυρηνικά όπλα" σύμφωνα με τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, "ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό καθεστώς ως προς το θέμα αυτό".

Η ΕΕ κάλεσε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα να "σταματήσει τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές της ενέργειες, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναλάβει τον διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές". Η ΕΕ τόνισε επίσης την "πλήρη αλληλεγγύη" της προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ