Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

COP27: Προσωρινή η στροφή της ΕΕ στον άνθρακα λόγω της ενεργειακής κρίσης

Πηγή: AP

Τη δέσμευση της ΕΕ για τη δραστική μείωση των ρύπων επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σήμερα στη διεθνή διάσκεψη COP27 για το Κλίμα.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση ρυπογόνου άνθρακα λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης θα είναι βραχύβια και προσωρινή και για το σκοπό αυτό η ΕΕ θα επιταχύνει τη μετάβαση της σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, ώστε να καλύψει το δρόμο που θα έχει χάσει.

Ο κ. Τίμερμανς παραδέχτηκε, πάντως, πως για την ώρα η ΕΕ αναγκάζεται να παρεκκλίνει από τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχει θέσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Βραχυπρόθεσμα θα χρησιμοποιήσουμε πολύ περισσότερο άνθρακα από όσο είχαμε υπολογίσει, όμως θα κινηθούμε πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μας μετάβαση».

Θυμίζουμε πως βάσει των φιλόδοξων στόχων που διαμορφώθηκαν το 2021, η ΕΕ σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Όμως, η διαταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος την υποχρέωσε και να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου όσο και να αυξήσει την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Μάλιστα, κάποιες χώρες είτε επαναλειτούργησαν θερμικές μονάδες που είχαν κλείσει είτε ανέβαλαν το κλείσιμο των μονάδων που θα έπρεπε σταδιακά να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η κατανάλωση άνθρακα από τις χώρες της Ένωσης αυξήθηκε κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020 και είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως τη δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Το ίδιο, ωστόσο, έγινε και σε παγκόσμιο επίπεδο για τους ίδιους λόγους, με την κατανάλωση άνθρακα διεθνώς να φτάνει τα 8 δισ. τόνους, κοντά δηλαδή στα υψηλά του 2013, αντιστρέφοντας την καθοδική πορεία που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ