Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Στήριξη των οινοπαραγωγών στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Κρασί / Πηγή: Unsplash
Κρασί / Πηγή: Unsplash

Την παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς του αμπελοοινικού τομέα το 2021 αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω κορονοϊού ώστε να διασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά πλέον έχει προστεθεί και το πεδίο των κυρώσεων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus - Boeing

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Καθιστούν δυνατές τις αλλαγές, που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. 

Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες, που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και την μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής. 

Το περασμένο καλοκαίρι το Ευρωκοινοβούλιο είχε εγκρίνει σειρά έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ ενώ στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετη δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα. 

Όμως, ο εμπορικός πόλεμος Airbus και Boeing οδήγησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει στα τέλη του 2020 πρόσθετους δασμούς σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, με τα οινοπνευματώδη ποτά και τους μη αφρώδεις οίνους να μπαίνουν στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και την επίτευξη διπλωματικής λύσης να θεωρείται από τις Βρυξέλλες πλέον επιβεβλημένη. 
 
  
  
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ