Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Brexit: Το πρόβλημα με τη Βόρεια Ιρλανδία και η δέσμευση Βρετανών κι Ευρωπαίων

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ επανέλαβαν χθες, Πέμπτη, τη δέσμευσή τους για την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών για την περίοδο μετά το Brexit και αναφορικά με το σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία, στον απόηχο μιας διένεξης για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σε κοινή ανακοίνωσή τους,μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, Πέμπτη, ανέφεραν ότι «είχαν μία ευγενική και εποικοδομητική συζήτηση».

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των λύσεων που συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο υπό το λεγόμενο «Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόταση για παράταση της εμπορικής συμφωνίας

Την ίδια ώρα, προχθές, η ΕΕ παρουσίασε την πρόταση για παράταση έως τα τέλη Απριλίου της προσωρινής εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας για το  Brexit.

Η προσωρινή εφαρμογή της συνθήκης αυτής, η οποία συνήφθη στο τέλος του 2020 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, άρχισε την 1η Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τη μελετήσει λεπτομερώς προτού την επικυρώσει.

Ωστόσο, η ΕΕ «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μετάφραση των εγγράφων» σε όλες τις επίσημες γλώσσες της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κομισιόν για να αιτιολογήσει αυτό το αίτημα.

►Brexit: Αντιμέτωποι με τη μαύρη πραγματικότητα οι Βρετανοί

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, πρόταση για παράταση, η οποία εστάλη στα κράτη μέλη προς έγκριση, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται δημοσίευμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Στη συνέχεια, αυτή θα υποβληθεί στο «συμβούλιο εταιρικής σχέσης» μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της συνθήκης μετά το Brexit.

Οι ευρωβουλευτές άρχισαν να μελετούν το κείμενο των 1.250 σελίδων στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε στα τέλη Ιανουαρίου στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να της ζητήσει να προτείνει αυτήν την παράταση.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ΕΕ "είχε ανεπίσημα" ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προθέσεις της.

"Είναι λίγο απογοητευτικό, δεδομένου ότι το συζητήσαμε πριν από μόλις ένα μήνα. Είναι λίγο περίεργο που η ΕΕ θέλει να το αλλάξει τόσο γρήγορα. Αλλά θα συζητήσουμε μαζί τους και θα δούμε τι μπορεί να γίνει", είχε αντιδράσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ