Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο Λούλα, η σύνοδος του CELAC και η... επιστροφή της Βραζιλίας στα διεθνή φόρουμ

Πηγή: AP

Την προσπάθεια της Βραζιλίας να ανακτήσει τον ρόλο που είχε χάσει στη διαμόρφωση των γεωστρατηγικών και πολιτικών ισορροπιών στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής σηματοδοτεί η παρουσία του νέου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα στη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC).

Πρόκειται για ένα γκρουπ 33 κρατών της περιοχής που δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο να αντισταθμίσει την επιρροή του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών μέσω του οποίου οι ΗΠΑ κατάφερναν να έχουν ισχυρό ρόλο στην περιοχή.

Η Βραζιλία αποχώρησε από την CELAC το 2020 επί Μπολσονάρου, ο οποίος είχε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις κρατών όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα και ήθελε να επιβεβαιώσει τη διασύνδεση του με τις ΗΠΑ και την τότε κυβέρνηση Τραμπ.  

Η στροφή της Βραζιλίας προς τα… αριστερά και η αλλαγή της στάσης της σε πολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα με τον Λούλα στο τιμόνι της χώρας επιβεβαιώθηκε και με την παρουσία του στη σύνοδο.

Μάλιστα, ήταν μια σύνοδος σημαντική καθώς οι «33» υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Μπουένος Αιρες με την οποία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και τη δέσμευση τους για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών, την ειρήνη στην περιοχή και την προώθηση της συνεργασίας τους σε σειρά ζητημάτων από την υγεία μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος ο Λούλα επεσήμανε, μάλιστα, πως πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την ΕΕ, όπως και η συνεργασία της περιοχής με την Κίνα και την ομάδα του Mercosur επιβεβαιώνοντας και με τις δηλώσεις αυτές το άνοιγμα που επιχειρεί προς τη διεθνή κοινότητα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ