Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία και Αυστραλία θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με χιλιάδες οβίδες 155 χιλιοστών

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Γαλλία και η Αυστραλία θα συνεργαστούν για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με οβίδες των 155 χιλιοστών, ώστε να στηρίξουν το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Σεμπαστιάν Λεκορνί και Ρίτσαρντ Μαρλς.

«Πολλές χιλιάδες οβίδες των 155 χιλιοστών θα κατασκευαστούν από κοινού», είπε ο Λεκορνι ενώ ο Μαρλς έκανε λόγο για «ένα σχέδιο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» και «μια νέα συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών» της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

Η συμφωνία αυτή «αποτελεί μέρος της προσπάθειας στήριξης» της Ουκρανίας ώστε Καμπέρα και Παρίσι να διασφαλίσουν ότι «θα αντέξει στη σύγκρουση και θα βάλει ένα τέλος στον πόλεμο με τους δικούς της όρους», πρόσθεσε ο Μαρλς.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, είπε ο Λεκορνί, αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Άμυνας συνεδρίασαν στο Παρίσι μαζί με τους ομολόγους τους των Εξωτερικών, τη Γαλλίδα Κατρίν Κολονά και την Αυστραλέζα Πένι Γουονγκ, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανανέωσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία υπέστησαν ρήξη το 2021, όταν η Καμπέρα ακύρωσε μια σημαντική σύμβαση για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων, προτιμώντας να αποκτήσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ο Μαρλς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Αυστραλία δεν σχεδιάζει να αποκτήσει συμβατικά υποβρύχια, μέχρι να της παραδοθούν τα πυρηνοκίνητα, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Γαλλίας ότι θα μπορούσαν οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Οι οβίδες των 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα πυροβολικού που έδωσαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, όπως στα γαλλικά Caesar, τα αμερικανικά M777 και τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ