Νέα
  • ΓΔ: 1413.39 +0.01%
  • Τζίρος: 13,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η «win-win λύση» που βρήκε το Βρετανικό μουσείο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για μία νέα συμφωνία «win - win» όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν

«Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα», υποστήριξε αρχικά ο Όσμπορν, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμός, είπε: «Αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

 «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου, και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωσε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ