Νέα
  • ΓΔ: 1452.7 -0.19%
  • Τζίρος: 110,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το ευρωπαϊκό «καρότο» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών - Οι ευαίσθητες ισορροπίες

Πηγή: AP

Το «καρότο» της σύσφιγξης των σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ μέσα από ένα στοχευμένο αμυντικό σύμφωνο ετοιμάζονται να προσφέρουν στο Κίεβο Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, με στόχο να ενθαρρύνουν τους Ουκρανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, μέσα στη χρονιά. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Το προσχέδιο διαμορφώθηκε, μέσα στην εβδομάδα, από το Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, μετά από συνεννόηση με Παρίσι και Βερολίνο με στόχο να κατατεθεί στο ΝΑΤΟ και να μπει στην ατζέντα της ετήσιας Συνόδου, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο στόχος

Το σχέδιο κάνει λόγο για αυξημένη πρόσβαση της Ουκρανίας σε προηγμένα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά, με τα οποία θα μπορεί η χώρα να αμυνθεί και να προστατευτεί, αφού όμως σταματήσει ο πόλεμος. Μάλιστα, ο κ. Σούνακ σε δηλώσεις του την Παρασκευή άφησε ανοιχτή και την επιλογή της προσφοράς και μαχητικών στην Ουκρανία.

Στόχος είναι να δοθεί ένα σημαντικό κίνητρο στο Κίεβο, ώστε να ξεκινήσει συνομιλίες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, για να τερματιστεί ο πόλεμος. Αν και επισημαίνεται ρητά πως οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, ο χρόνος και οι συνθήκες, θα ληφθεί αποκλειστικά από την ουκρανική κυβέρνηση.

Αντιστοίχως, ένα σύμφωνο Ουκρανίας-ΝΑΤΟ θα έστελνε και στη Μόσχα το μήνυμα πως η Δύση είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική στήριξη της προς την Ουκρανία και να την εντάξει σε μια ομπρέλα αμυντικής προστασίας, ώστε το Κρεμλίνο να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί πως δεν θα μπορέσει να επιτύχει όλους τους στρατιωτικούς στόχους που έχει θέσει. Ταυτόχρονα δε, θα ήταν σίγουρα ένα βήμα πίσω από την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που το Κίεβο θα ήθελε και στην οποία η Ρωσία θα αντιδρούσε αναγκαστικά επιθετικά.   

 «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς το επιχείρημα πως η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό πραγματικά. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτή την ένταση, οι απώλειες της Ουκρανίας θα γίνουν δυσβάστακτες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος της Κριμαίας» ανέφερε στην WSJ, ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος.

Ο αδιέξοδος πόλεμος

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους διεθνείς ηγέτες να επαναλάβουν δημοσίως την αποφασιστικότητα τους στη συνεχιζόμενη στήριξη της Ουκρανίας, με αφορμή την θλιβερή πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή, την Πέμπτη. Όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες κυριαρχεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στους κύκλους των εν λόγω ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι μόνο, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, την οποία η Μόσχα ελέγχει ήδη από το 2014, όπως θα ήταν ο ιδανικός της στόχος. Και ανεξαρτήτως της εικόνας που υπάρχει σήμερα στο μέτωπο του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, η επ’ αόριστον παράταση του θα καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τη Δύση να συνεχίσει να στηρίζει και να συντηρεί τις ουκρανικές δυνάμεις.

Προειδοποίηση προς Ζελένσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο που είχαν Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα μέσα στο μήνα, στο Ελιζέ, του ανέφεραν ευθέως πως πρέπει να ξεκινήσει να μελετά το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα. Και πως πέρα από δυνατός πολεμικός ηγέτης, θα πρέπει να αναπτύξει και τις πολιτικές ικανότητες του, λαμβάνοντας ακόμη και δύσκολες αποφάσεις. Ειδικά δε, ο Γάλλος ηγέτης φρόντισε να του θυμίσει πως ακόμη και ορκισμένοι εχθροί, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατάφεραν να κάνουν ειρήνη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.  

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, έχει αποφύγει για την ώρα να σχολιάσει το ευρωπαϊκό σχέδιο για το αμυντικό σύμφωνο Ουκρανίας-ΝΑΤΟ. Έχει μόνο περιοριστεί να δηλώσει ότι θα ήθελε την Ουκρανία να δει να έχει επαρκή οπλισμό για την προστασία της, μετά το πέρας του πολέμου, για να θωρακιστεί από μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.

Όμως, μιλώντας στην πρόσφατη διάσκεψη ασφάλειας του Μονάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης. «Αυτό σημαίνει να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να απωθήσει επιθετικές κινήσεις και, αν χρειαστεί, να υπερασπιστεί τον εαυτό της» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επί της διαδικασίας, εφόσον το σχέδιο κατατεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για να επικυρωθεί. Κάθε κράτος μέλος έχει δικαίωμα να το μπλοκάρει. Όμως, πιθανότατα η τριμερής δεν θα καταλήξει να φέρει την πρωτοβουλία της στο τραπέζι των συνομιλιών, αν προηγουμένως δεν έχει βεβαιωθεί ότι έχει διασφαλίσει ευρεία στήριξη από αρκετά κράτη μέλη της Συμμαχίας και κυρίως τις ΗΠΑ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ