Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

CFS: Ποια είναι η startup στην οποία ποντάρουν Μπέζος και Γκέιτς

Brandon Sorbom
Brandon Sorbom

Τη στήριξη ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών στον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, έχει μια startup που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα, και συγκεκριμένα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας... σχεδόν για πάντα.

Ο λόγος για την Commonwealth Fusion Systems (CFS), που όπως αναφέρει το CNBC, παράγει ενέργεια με πυρηνική σύντηξη. Κατά τη φάση της σύντηξης, δύο ελαφρύτεροι ατομικοί πυρήνες συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν βαρύτερο πυρήνα, ενώ απελευθερώνουν ενέργεια.

Πηγή καθαρής ενέργειας

Συνιδρυτής της εταιρείας και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο 34χρονος Brandon Sorbom, απόφοιτος του πανεπιστημίου Loyola Marymount στο Λος Άντζελες, ο οποίος είδε μεγάλα πανεπιστήμια, όπως αρχικά το MIT, να του κλείνουν την πόρτα όταν ήθελε να κάνει διδακτορικό σχετικά με την ενέργεια που παράγεται από πυρηνική σύντηξη.   

Εκείνος όμως δεν τα παράτησε, κυνήγησε το όνειρό του και πλέον είναι συνιδρυτής μιας εταιρείας ταχέως αναπτυσσόμενης, που στοχεύει στην εμπορευματοποίηση της σύντηξης, μιας ασφαλούς και σχεδόν απεριόριστης πηγής «καθαρής ενέργειας», για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρεία χρηματοδοτείται από τους Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς μέσω του επενδυτικού ταμείου ενεργειακής καινοτομίας Breakthrough Energy.  

Τα πλεονεκτήματα

Η παραγωγή ενέργειας με πυρηνική σύντηξη έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κατ' αρχάς είναι καθαρή και δεν μολύνει το περιβάλλον. Δεύτερον, είναι μια πηγή δίχως περιορισμούς, όπως συμβαίνει με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που εξαρτώνται από τους ανέμους και την ηλιοφάνεια αντίστοιχα. Τρίτον, οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς σε σχέση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και έτσι οι εγκαταστάσεις του μπορούν να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αστικά κέντρα. Τέταρτον, επειδή ένα ισότοπο υδρογόνου είναι το κύριο συστατικό για τη σύντηξη, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να κάνει ένα ποτήρι νερό να προκαλεί αρκετές αντιδράσεις σύντηξης και να παράγει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει ένα άτομο για ολόκληρη τη ζωή του, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. 

Η Commonwealth Fusion Systems έχει αντλήσει μέχρι τώρα περισσότερα από 215 εκατομμύρια δολάρια, με τον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης να ανακοινώνεται τον περασμένο Μάιο. Το Breakthrough Energy Ventures, ένα fund με επενδυτές όπως οι Τζεφ Μπέζος Μπιλ Γκέιτς, Ρέι Ντάλιο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζακ Μα, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχει επενδύσει στη startup, όπως και το The Engine, ένα venture capital που συνδέεται με το MIT, από το οποίο τελικά ο Sorbom πήρε διδακτορικό. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση είναι αρκετή για το 2021, ωστόσο μελλοντικά θα επιδιώξει περισσότερα κεφάλαια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ