Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

CNBC: «Μαγνήτης» τα ακίνητα στην Ελλάδα για τους πλούσιους Αμερικανούς επενδυτές

Πηγή: Pexels

Η απόδραση στα ελληνικά νησιά είναι για πολλούς ξένους ένα όνειρο, που μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσει... δύο εβδομάδες διακοπών. Για άλλους, είναι μια επιλογή τρόπου ζωής. Αν, δηλαδή, έχουν τα χρήματα για να ξοδέψουν.

Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα είδε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα «επενδυτικής μετανάστευσης» (residency by investment) το 2022, τη στιγμή που αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες δεν συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι εκδόσεις της «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα - η οποία χορηγεί πενταετή άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα - σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε 2.767, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης. Το 2021 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 1.525.

Διαβάστε επίσης: Η Αμερική χάνει τους εκατομμυριούχους της - Ψάχνουν το «αμερικανικό όνειρο» και στην Ελλάδα 

Έως τώρα οι περισσότεροι αιτούντες είναι Κινέζοι, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του προγράμματος το 2014, ωστόσο μια νέα ομάδα επενδυτών αναδύεται: οι πλούσιοι Αμερικανοί.

Διεκδικεί το... στέμμα η Ελλάδα

Οι αιτήσεις από πλούσιους Αμερικανούς πολίτες αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό «επενδυτικής μετανάστευσης» των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πορτογαλία ήταν εδώ και χρόνια πρώτη στις προτιμήσεις των πλούσιων Αμερικανών, λόγω του καλού κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πρόκειται σύντομα να τερματίσει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», ενώ το ίδιο έκανε και η Ιρλανδία, κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το... στέμμα.

Η Alina Lesina, εμπειρογνώμονας μετανάστευσης της Astons USA, δήλωσε ότι φαίνεται πιθανό ότι η Ελλάδα θα γίνει πλέον η πρώτη επιλογή, για τους πλούσιους Αμερικανούς και ειδικά τους ομογενείς.

«Η Ελλάδα όχι μόνο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρυσής βίζας μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών τα τελευταία χρόνια, αλλά υπήρξε και τεράστια αύξηση αυτού του ενδιαφέροντος σε ετήσια βάση», δήλωσε η Lesina.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων «επενδυτικής μετανάστευσης» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners.

Η τάση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει ήδη η χώρα στους παραθεριστές. Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού επισημαίνουν στο CNBC, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, με χαμηλότερο κόστος ζωής, εξαιρετικό κλίμα όλο τον χρόνο και επενδυτικές ευκαιρίες.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι από 1η Μαΐου θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 ευρώ φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία. Αυτό θα ισχύει για τα αστικά κέντρα και τα κοσμικά νησιά, και πιο συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα  παραμείνει στις 250.000 ευρώ στην περιφέρεια. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, για να προστατευτεί η αγορά ακινήτων, με επίκεντρο την προστασία των νέων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ