Νέα
 • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
 • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι πλούσιοι Τούρκοι γίνονται υπήκοοι Μάλτας

Μάλτα / Πηγή: Pixabay
Μάλτα / Πηγή: Pixabay

Πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ φαίνεται πως καταβάλλουν επιφανείς κι ευκατάστατοι Τούρκοι, προκειμένου να γίνουν υπήκοοι Μάλτας.

Όπως δείχνει η λίστα των 3.170 ατόμων που είχαν δικαίωμα απόκτησης της μαλτέζικης υπηκοότητας το 2019, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, πολλές γνωστές οικογένειες που καθορίζουν την επιχειρηματική ζωή της Γείτονος συγκαταλέγονται μεταξύ των ονομάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής εταιρείας ένδυσης Koton Γιλμάζ Γιλμάζ, μαζί με τη σύζυγό του Γκιουλντέν Γιλμάζ, την κόρη τους Ντενίζ Γιλμάζ και τον γιο τους Ετζέ Γιλμάζ.
  Γκιουλντέν Γιλμάζ / Πηγή: twitter.com/gulden_ylmaz
  Γκιουλντέν Γιλμάζ / Πηγή: twitter.com/gulden_ylmaz
 • Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διαδικτυακής πλατφόρμας αγοραπωλησιών ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών Τάνερ Ακσόι μαζί με την οικογένειά του.
  Τανέρ Ακσόι / Πηγή: Linkedin
  Τανέρ Ακσόι / Πηγή: Linkedin
 • Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Gen Ilaç Αμπιντίν Γκιουλμούς.
  Αμπιντίν Γκιουλμούζ / Πηγή: facebook.com/genilactr
  Αμπιντίν Γκιουλμούζ / Πηγή: facebook.com/genilactr
 • Ο Χαμπίμ Τσεμ Μπαχαντίρ, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον κατασκευαστικό τομέα. Όπως επίσης, και η σύζυγός του Μινέ, αλλά και ο γιος τους Εμίρ Μπαχαντίρ.
  Χαμπίμ Τσεμ Μπαχαντίρ / Πηγή: facebook.com/habibcem.bahadir
  Χαμπίμ Τσεμ Μπαχαντίρ / Πηγή: facebook.com/habibcem.bahadir

Όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα sozcu.com.tr, τη λίστα των ατόμων που δικαιούνται βάσει των επενδύσεών τους στη Μάλτα να λάβουν και υπηκοότητα, συμπληρώνουν συνολικά 45 Τούρκοι. Το 2018, ο αριθμός ανερχόταν σε 78, ενώ και το 2017 δεν ήταν λίγοι οι Τούρκοι που έσπευσαν για υπηκοότητα στο ευρωπαϊκό νησί των 514.000 κατοίκων.

Γιατί η Μάλτα

Ο λόγος που οι πλούσιοι Τούρκοι επιλέγουν τη Μάλτα είναι τριπλός:

 • Πρώτον, είναι πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ταξιδεύεις ελεύθερα και χωρίς βίζα -όπως ισχύει για τους υπηκόους Τουρκίας- σε 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
 • Δεύτερον, η Μάλτα εφαρμόζει ένα σύστημα επιστροφής φόρου 6/7 για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Οι υπήκοοι που δεν διαμένουν στη Μάλτα -κοινώς κάτοικοι εξωτερικού- επιστρέφουν το 35% των κερδών τους ως φόρο εταιρειών στο τέλος του έτους. Ο ετήσιος φόρος εισοδήματος στη χώρα είναι μόνο περίπου 5 τοις εκατό. Την ίδια ώρα, οι Μαλτέζοι επιχειρηματίες δεν υποχρεώνονται να διαμένουν στη Μάλτα.
 • Τέλος, ο τρίτος και κυριότερος λόγος που φαίνεται πως οι πλούσιοι Τούρκοι ψηφίζουν τη Μάλτα, είναι η απουσία του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ