Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία - «Oχι» σε νέες κυρώσεις

Βίκτορ Όρμπαν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας / Πηγή: AP
Βίκτορ Όρμπαν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας / Πηγή: AP

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, αλλά και τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτός και αν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των «χορηγών του πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως εφόσον η OTP παραμένει στη μαύρη λίστα», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο. «Το ίδιο ισχύει επίσης για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.

Ο EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενδυναμώνει τη διεθνή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 3,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω αυτού του Μηχανισμού.

Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική της Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής όμως έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ